Številne fakultete odpovedale predavanja

(vir: pixabay.com)

Vse več fakultet odpoveduje ali prilagaja pedagoški proces. Trenutno je to naredilo že vsaj sedem fakultet Univerze v Ljubljani, odpovedana so predavanja na fakultetah primorske in novomeške univerze. Ljubljanska univerza pa je svojim članicam predlagala, naj ukinejo vsaj predavanja v predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi.

Točnega seznama fakultet, ki so odpovedale pedagoški proces ali ga nadomestile na drugačne načine, zaenkrat ni, saj se podatki spreminjajo iz ure v uro, podatke je možno poiskati na spletnih straneh posameznih fakultet.

Zaenkrat je znano, da so pedagoški proces odpovedale ali prilagodile naslednje fakultete, članice Univerze Ljubljana:

  • fakulteta za arhitekturo,
  • fakulteta za gradbeništvo in geodezijo,
  • fakulteta za strojništvo,
  • filozofska fakulteta,
  • medicinska fakulteta,
  • pravna fakulteta.

Na fakulteti za socialno delo so proces prilagodili in ukinili tudi vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi.

Bolj zaostreni ukrepi ljubljanskih fakultet so posledica napotkov Univerze v Ljubljani, v katerih je ta članicam predlagala, naj za vsaj 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi, in jih nadomestijo z drugimi oblikami pouka.

Na Univerzi v Mariboru do zdaj predavanj in vaj ni odpovedala nobena od fakultet, trenutno pa poteka kolegij vodilnih, po katerem se pričakujejo spremembe.

Z Univerze na Primorskem so že včeraj sporočili, da so za naslednjih 14 dni, do vključno 20. marca, odpovedali pedagoški proces na vseh članicah univerze, o nadomeščanju pa naj bi fakultete in študente obvestili naknadno.

Na Univerzi v Novi Gorici, ki združuje sedem fakultet, proces za zdaj poteka normalno, da pa v čim večji meri uporabljajo poučevanje na daljavo.

Na Univerzi Novo mesto, ki združuje štiri fakultete, so odpovedali ves pedagoški proces, govorilne ure za študente in uradne ure pa potekajo izključno po elektronski pošti.

Nova univerza, ki združuje tri fakultete, je najprej odpovedala vsa predavanja, nato so ob upoštevanju posodobljenih usmeritev glede koronavirusa s strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, odpoved preklicali. Predavanja potekajo.

M. P.