Število migrantov v Grčiji znova narašča!

Vir: Nova24tv

Grško ministrstvo za migracije je v zadnjih tednih zabeležilo znatno povečanje števila ljudi, ki prečkajo Egejsko morje od turške obale do grških otokov, poroča InfoMigrants .

Po podatkih ministrstva so sredi avgusta v sprejemnih centrih za migrante na otokih Lezbos, Hios, Samos, Leros in Kos sprejeli 6669 migrantov, kar je več kot dvakrat več kot avgusta lani, ko jih je bilo 2964. V petek je jadrnica z okoli 90 migranti na krovu naletela na težave približno 18,5 km jugovzhodno od grškega otoka Amorgos.

Kot poroča ERT, ki se sklicuje na obalno stražo, so jih vse rešile ladje in patruljni čolni, ki so pluli mimo območja, kjer je jahta naletela na težave. Po podatkih policije in obalne straže tihotapske skupine prevažajo migrante iz Turčije, Libanona, Sirije, Egipta in Libije v države EU, kot so Ciper, Grčija in Italija. Migranti za te poti plačajo od 500 do sedem tisoč evrov, odvisno od razdalje.

Od začetka leta 2023 je več kot 100.000 migrantov prečkalo Sredozemsko morje in prispelo v Italijo. Enako število je bilo zabeleženo v celotnem letu 2022. Po podatkih mejne agencije EU Frontex je v prvih sedmih mesecih leta 2023 176.100 ljudi poskušalo nezakonito vstopiti v države EU. To je največje število nezakonitih prehodov v tem obdobju po letu 2016.

Vir: voiceofeurope.com