Sto dni absurda, arogance in lahkomiselnosti

Poslanec Franc Breznik (vir: Twitter)

Poslanec SDS Franc Breznik je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril o delu vlade v prvih stotih dneh. Do nje je kritičen, saj vlada praktično ni sprejela nobenih ukrepov, da bi preprečila draginjo. Zato v SDS na to temo zahtevajo izredno sejo državnega zbora.

Izredno sejo državnega zbora v SDS zahtevajo, da bi poslanci obravnavali ukrepe na področju draginje ter razloge za nadpovprečno inflacijo Slovenije.

Po oceni Breznika bo seja dober prikaz dejanskih dosežkov vlade v prvih stotih dneh, predvsem pa si želi, da na seji “prekinemo teater absurda, samovšečnosti, arogance in lahkomiselnosti, ki je dodatno delegirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih treh mesecih”.

Breznik je izpostavil, da je Slovenija v mesecu juliju 2022 zabeležila najvišjo stopnjo inflacije v posameznem mesecu po avgustu leta 1995. V avgustu 2022 je bila inflacija na letni ravni 11 % (v istem obdobju lani pa je bila letna inflacija 2,1 %).

slika

Izpostavil je tudi nekaj primerov podražitev na letni ravni:
– cene blaga so se v povprečju podražile za 13,9 %,
– hrana se je podražila za 14,1 %,
– kruh in izdelki iz žita za 16,4 %,
– meso za 14 %,
– sir in jajca pa za 16,2 %.

Po besedah Breznika da je letna stopnja inflacije v državah Ekonomske in monetarne unije julija znašala 8,9 %, v državah članicah EU 9,8 %, v Sloveniji pa 11,7 %.

slika

Po njegovih besedah je velik del k inflaciji prispevala podražitev energije, pri čemer je državljanom težko povedati, zaradi česa ima Slovenija tako drago električno energijo.

Omenil je tudi pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, za kar je bilo namenjenih zgolj 40 milijonov evrov, kar je po njegovih besedah kaplja v morje glede na potrebe.

“V času predvolilne kampanje smo ves čas tudi poslušali obljube, da bomo v 30 dneh prišli do specialista. Breznik je dejal, da je edini specialist, do katerega lahko trenutno pridemo v 30 dneh, specialist za patološko morfologijo,” je bil slikovit.

Celotno sporočilo po novinarski konferenci lahko preberete na povezavi: SDS

M. P.