Štrukelj šolnike 17. aprila znova pozval k splošni stavki v VIZ

Če stavkovni sporazum z Vlado RS tudi po včerajšnji stavki ne bo sklenjen, bo SVIZ stopnjeval stavkovne aktivnosti aprila

V včerajšnjo stavko je bilo vključenih več kot 90 %  vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol, tj. od osnovnih, do glasbenih, srednjih in višjih šol. Stavkalo naj bi več kot 40.000 šolnikov, so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Generalni tajnik Branimir Štrukelj je povedal, da je v šole prišlo 8.000 otrok, ker je več kot ob prvi stavki februarja. Stavkajoči zaposleni se tokrat niso zbrali le na protestnem shodu v Ljubljani, temveč so območni odbori SVIZ vsi ob isti uri – ob 12.00 – izpeljali protestne shode na skupno 11 lokacijah po vsej Sloveniji. Skupaj se je zbralo več kot 15.000 ljudi. SVIZ pa je pozval lokalno prebivalstvo, naj na dogodkih podpre pomočnice in pomočnike vzgojiteljic in vzgojiteljev, vzgojiteljice in vzgojitelje, učiteljice in učitelje ter druge strokovne delavke in delavce, ki jih poznajo in ki prevzemajo odgovornost za kakovostno vzgojo in izobrazbo njihovih otrok.

”Izkoristili smo ustavno pravice do stavke. Da pa prihaja pri stavkah do težav in nezadovoljstva, pa je jasno in pričakovano. Do te stavke nas je vlada potisnila in nas potiska v zaostritev stavke, čeprav priznava, da je vrednotenje dela v vzgojno-izobraževalnem sektorju zaostalo za primerljivimi poklici,” je dejal Štrukelj.

Opremljeni s sindikalnimi zastavami, piščalkam in trobljami so zbrani na Gregorčičevi vladi prek transparentov med drugim sporočili, da za odgovorno delo, ki ga opravljajo, pričakujejo pošteno plačilo ter da želijo nazaj, kar jim je bilo vzeto. “Samo od veselja do poklica ne moremo živeti,” so zapisali na enega od transparentov.

Glavni stavkovni odbor SVIZ bo, če stavkovni sporazum z Vlado RS ne bo sklenjen tudi po včerajšnji stavki, napovedal nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju 17. aprila z množičnim protestnim pohodom po Ljubljani, ki se bo končal na Kongresnem trgu.

K.V.

Foto: SVIZ