Sum širjenja koronavirusa iz malomarnosti

(vir: pixabay.com)

Situacija v Sloveniji ni dobra – po včerajšnjih 16 potrjenih okužbah, lahko danes pričakujemo ponovno velik skok, saj bo opravljenih več testiranja.

Včeraj so nove okužbe potrdili v Vipavi (7), Ljubljani (3), Novi Gorici (3), Mariboru (1), Ajdovščini (1) in Hočah – Slivnici (1). (vir)

Jelko Kacin, vladni govorec, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal, da se “stanje na Balkanu drastično slabša” in dodal, da se je situacija poslabšala predvsem v državah, ki so se – podobno kot že pred časom nekatere zahodne države – odločile za izvedbo volitev (Srbija, Hrvaška), pred volitvami je tudi Severna Makedonija.

Kot posebej skrb vzbujajoče je izpostavil pojav okužb v domu za starostnike v Vipavi. Kot primer samoiniciativnega organiziranja za preprečevanje vnosa okužb v domove pa starejše (DSO) pa je izpostavil območje Kranja, kjer se na morebiten nov val okužb že aktivno pripravljajo.

“Slovenija je v preteklem vikendu končno uspela z uvedbo sistema vročanja karantenskih odločb neposredno na mejnih prehodih. Število vročenih karantenskih odločb – samo v preteklih dveh dneh jih je bilo izdanih več kot 700 – dokazuje, da je vlada ravnala pravilno,” je nadaljeval Kacin.

Natančneje: na šestih mejnih prehodih je bilo vročenih 1260 karantenskih odločb.

Pristojni organi so sicer že ta vikend že začeli s poostrenim nadzorom izvajanja karantene.

V nedeljo so bili tako na območju Maribora in Ljubljane izvedeni številni nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb.

Na mariborskem območju je bilo pri dveh osebah ugotovljeno, da ju ni na naslovu, ki jima je bil določen za karanteno, za dve osebi pa, da sta očitno dali napačne podatke.

Kacin je ob tem pozornost usmeril tudi na sum širjenja okužbe s koronavirusom iz malomarnosti.

Povedal je, da se slovenska policija ukvarja s primerom para, ki nista upoštevala karantene, izrečene enemu od njiju že 20. junija (oseba je ves čas hodila v službo), partnerka pa ob poslabšanju stanja in obisku zdravnika 3. julija zdravstvenega osebja ni obvestila o odrejeni karanteni.

Zoper oba se vodi kazenski postopek zaradi suma širjenja nove bolezni iz malomarnosti. Grozi jima denarna ali celo zaporna kazen do 6 mesecev.

Če pride do najhujših posledic (smrt), lahko sledi celo zaporna kazen do 8 let oz. do 5 let zapora iz malomarnosti.

Ob tem je Kacin poudaril, da se – ne glede na omenjeni primer – večina ljudi vendarle drži karantene, sankcije pa so namenjene predvsem tistim, ki odločb ne upoštevajo. Pri zaostrovanju sankcij bo vlada vztrajala, je zatrdil in dodal, da bodo ugotovljene kršitve tudi del razprave na vladni večerni seji v razširjeni sestavi.

M. P.