Tako bo pri sosedih v času praznikov

Avstrijski kancler Sebastian Kurz (vir: zajem zaslona)

Poročali smo že, da je od danes pa vse do 10. januarja 2021, vstop v Republiko Avstrijo zaostren. Vstop je mogoč le z negativnim PCR testom ali antigenskim testom (ki pa ne sme biti starejši od 72 ur). Vsi ostali potniki bodo napoteni v 10-dnevno karanteno.

Včeraj pa je avstrijski kancler Sebastian Kurz potrdil, da bo v Avstriji od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne. Od 18. januarja bodo lahko spet odprte trgovine, kulturne ustanove in restavracije, ampak le za osebe, ki se bodo prostovoljno udeležile množičnega testiranja za novi koronavirus.

Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje. Testi so predpogoj za rahljanje ukrepov, je še opozoril avstrijski kancler in dodal, da brez omejitev ni možnosti, da pridemo čez to pandemijo. Brezplačno množično testiranje s hitrimi testi bo v Avstriji potekalo od 15. do 17. januarja.

Od 26. decembra bo omejeno gibanje, saj bodo lahko Avstrijci zapustili domove le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo bodo le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Šolanje pa bo potekalo na daljavo.

Odločitev glede obratovanja žičnic in smučišč je vlada prepustila deželnim oz. mestnim oblastem.

Od 18. januarja bodo spet odprte ustanove na voljo za vse, ki bodo lahko predložili negativen hiter test na novi koronavirus. Kdor se ne bo testiral, bo moral do 24. januarja upoštevati omejitev gibanja in obvezno nositi masko tipa ffp-2. To velja tudi za šolarje in učitelje, ki se ne bodo testirali.

Po poročanju STA se bodo med drugim 18. januarja odprle trgovine, kulturne ustanove, restavracije in storitvene dejavnosti. Otroci pa bodo lahko ponovno odšli v šole.

M. P.