Tako je lani poslovala Pošta Slovenije

Tomaž Kokot, mag., do včeraj generalni direktor Pošte Slovenije (vir: arhiv)

Skupina Pošta Slovenije je v lanskem poslovnem letu presegla kazalnike uspešnosti poslovanja, ki so jih sprejeli pri Slovenskem državnem holdingu (SDH), je povedal Tomaž Kokot, generalni direktor Pošte.

Tomaž Kokot je prevzel vodenje Pošte lani marca, letos februarja pa so mu nadzorniki podelili polni mandat.

Skupina Pošta je lani dosegla 461 milijona evrov prihodkov, kar je osem odstotkov več od načrtov. Načrt za čisti dobiček je bil 10,7 milijona evrov, dosegli so 17,6 milijona evrov.

Pošta je v letu 2021 še vedno največji delež prihodkov, to je 39,6 odstotka, ustvarila s pisemskimi storitvami, ti prihodki so zrasli za osem odstotkov v primerjavi z letom 2020. Sledijo prihodki od logističnih storitev, ki dosegajo 39,4-odstotni delež. Pri logistiki so dosegli 16-odstotno rast in presegli načrte za 12 odstotkov.

Na področju paketnih storitev so imeli 22-odstotno rast, delež paketnih storitev je dosegel 13,5 odstotka prihodkov.

Za investicije so lani namenili 23,4 milijona evrov, največ v dodatne logistične zmogljivosti, nova vozila in nove zmogljivosti za paketno poslovanje. Nadaljevali so z nakupom e-vozil, uvajanjem novega informacijskega sistema in z digitalizacijo poslovanja.

V letu 2022 načrtujejo naložbe v višini 50 milijonov evrov, od tega 31 milijonov za Pošto. Tretjina naložb bo širitev prostorskih zmogljivosti, petina za informacijsko opremo, petina za nova vozila in drugo logistično opremo.

Poslovanje pod Kokotovim vodstvom je bilo lani zelo uspešno. In to navkljub temu, da smo se tudi v letu 2021 soočali s težavami zaradi novega koronavirusa.

Rezultati so tudi najboljši pokazatelj, da je Tomaž Kokot iz Poljčan uresničil zaupanje nadzornikov in hkrati kažejo, da v KUL s svojimi izjavami proti njemu streljajo v prazno.

M. P.