Tako mrko se je držal Milan Kučan ob formalni razglasitvi samostojne Slovenije

25. junija 1991 je ob razglasitvi samostojne Slovenije v parlamentu izbruhnilo veselje. Le tedanji predsednik Predsedstva Republike Slovenije Milan Kučan se je držal kot na pogrebu, kajti samostojna Slovenija ni bila nikoli njegova intimna opcija. France Bučar, predsednik Skupščine Republike Slovenije, je ob razglasitvi Slovenije dejal: “Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!”

Kar 95 odstotkov udeleženih ZA samostojno Slovenijo

Razglasitev, ki je bila v skladu z rezultati plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990 in na katerem so se slovenski volivci odločali: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”, je upravičeno požela val navdušenja. Še posebej zato, ker se je kar 95 % udeleženih (88,5 % vseh volivcev) odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Le pri Kučanu je bilo opaziti grenak priokus, saj zanj osamosvojitev nikoli ni predstavljala njegove najintimnejše želje, zato je ta naredil marsikaj, da do osamosvojitve sploh ne bi prišlo. Vendarle pa ga nekateri štejejo kot enega izmed najpomembnejših slovenskih osamosvojiteljev.

Kučanova retorika kaže, da je bil ta vse prej kot to. Po tem, ko je ta izjavil “Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.” so Slovence že naslednji dan pričakale barikade, tanki in vojna, h kateri pa je prispeval tudi Kučan, ki je pomagal pri razorožitvi Slovenije. Ta pa je nato izrekel še marsikaj, kar je jasno kazalo, kakšna je njegova vloga v osamosvojitvenem procesu.

K. V.

Vir videa: You Tube