Tako so Hrvati na mariborskem letališču pričakali svojega državljana z okužene ladje

Tako so v polni zaščitni opremi pred časom prišli po hrvaškega državljana na mariborsko letališče. Slovenske oblasti so se tiho muzale.

Hrvaški mediji so objavili fotografije in zgodbo o hrvaškem državljanu, ki je včeraj ponoči z dvema Slovencema priletel na mariborsko letališče. Let sta organizirali slovenska in hrvaška vlada.

Hrvaško ministrstvo pa je za hrvaškega državljana odredilo preventivno osamitev v bolnišnični karanteni. Hrvaški mediji so povratek državljana iz Splita spremljali zelo natančno, slovenski mediji o tem nismo vedeli ničesar.

Slovensko ministrstvo za zdravje (mimogrede, ministra Šabedra še vedno ni nikjer) je za slovenska državljana odredilo 14-dnevno izolacijo na njihovih domačih naslovih. Ne vemo niti, iz katerih krajev v Sloveniji sta potnika.

Vodja zagrebških reševalcev, ki so včeraj ponoči prišli v Maribor po potnika, Žarko Rašić je po poročanju portala 24sata dejal, da so ravnali po dogovoru hrvaških ministrstev za zdravstvo in zunanje zadeve:

“Čeprav moški iz Splita nima koronavirusa, mora v karanteno, zato smo morali iz preventive zaščiti tudi naše delavce. Oblečeni so bili po pravilih zaščite. Imeli so zaščitne obleke, nositi so morali tudi maske. Pot je potekala brez posebnosti. Ni jih bilo strah, zanje je to vsakodnevno delo, le da so morali biti malo bolj zaščiteni. Opravili so sve potrebne vaje. Ko so prevzeli hrvaškega državljana, so mejo prestopili brez težav. Pričakal jih je tudi sanitarni inšpektor, pacienta pa so prepeljali na Kliniko za infekcijske bolezni Fran Mihaljević v Zagrebu.”

Voznik in spremljajoče osebe so morali nato na dekontaminacijo. Dekontaminirali so tudi vozilo. Dodajmo, da tudi hrvaški potnik, tako kot slovenska, zaenkrat ne kažeta nobenih znamenj okužbe. Vendar so na Hrvaškem ravnali zelo drugače kot v Sloveniji.

Hrvaški mediji so objavili tudi fotografije dogajanja ponoči na mariborskem letališču.

M. P.