Takšne so plače policistov

Fotografija je simbolična. (vir: policija.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob včerajšnjem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije v izjavi za javnost ocenil, da je stavka neupravičena in neutemeljena.

Ob tem je uresničil obljubo in objavil tudi podatke o bruto plačah zaposlenih v ministrstvu, policiji in inšpektoratu.

Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki je blizu vladi Marjana Šarca, je namreč včeraj začel stavko na celotnem območju države. Stavka naj bi trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma z vlado. V času stavke naj bi policisti zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi, premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti.

V sindikatu trdijo, da vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice, na podlagi česar, da morali vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo.

Minister Hojs nasprotno pravi, da se je vlada do sedaj v celoti držala stavkovnega sporazuma. “S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi,” je dejal. Glede ostalih zahtev je povedal, da “se tudi sam strinjam, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema”. “Nesprejemljiva pa je zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata,” je dejal.

Kot so napovedali na ministrstvu, ob začetku stavke objavljajo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve. Plače, kot boste videli, nikakor niso nizke. Nasprotno, so izrazito visoke na ostale javne uslužbence z višjo odgovornostjo delo in izobrazbo.

V preglednici so prikazane plače za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece.

Javni uslužbenci v času epidemije sicer prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za ministrstvo za notranje zadeve 12,73 odstotkov, za Policijo 21,48 odstotkov, za Inšpektorat RS za notranje zadeve pa 11,33 odstotkov.

Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Seznam plač je objavljen tukaj.

A. M.