Teh devet stvari, nikoli ne smete početi med nevihto !

Nevihte so naravni pojavi, ki jih doživljamo skozi vse leto. So spektakularne, a hkrati tudi nevarne. Med nevihto se sprosti velika količina električne energije, ki lahko povzroči škodo ali ogrozi naše življenje. Zato je izjemno pomembno, da se med nevihto primerno obnašamo in se izogibamo določenim dejavnostim. V tem članku bomo obravnavali devet stvari, ki jih nikoli ne smete početi med nevihto.

  1. Zadrževanje na prostem: Ko se začne nevihta, se izogibajte zadrževanju na prostem. Iskre iz strele se lahko prenesejo na različne predmete in povzročijo požar. Poleg tega so odprta polja, vrhovi hribov in podobna izpostavljena območja še posebej nevarna, saj predstavljajo idealno tarčo za udar strele.
  2. Stati pod drevesi: Drevesa so lahko med nevihto nevarna zatočišča. Strele pogosto iščejo najvišjo točko v bližini, zato so drevesa lahko privlačna tarča. Zato se izogibajte zadrževanju pod drevesi ali bližini visokih objektov, ki bi lahko pritegnili strelo.
  3. Bivanje v šotoru ali na odprtem: Šotori in odprti prostori ne nudijo zadostne zaščite pred strelo. V takih okoliščinah ste izpostavljeni nevarnosti udara strele. Če se znajdete na kampiranju ali drugem dogodku na prostem, poiščite varno zavetje v zaprtih prostorih ali v avtomobilu.
  4. Uporaba električnih naprav: Med nevihto je bolje prekiniti uporabo električnih naprav. Strele lahko povzročijo motnje v električnem omrežju in sprostijo presežno električno energijo, ki bi lahko poškodovala naprave ali vas. Izogibajte se uporabi telefona, računalnika, sušilnika za lase in drugih električnih naprav, dokler nevihta ne mine.
  5. Plavanje v bazenu ali odprti vodi: Voda je odličen prevodnik električne energije. Med nevihto se izogibajte kopanju v bazenih ali drugih odprtih vodnih površinah. Če strele udarijo v bližino vode, se lahko energija prenese in povzroči resne poškodbe ali celo smrt.
  6. Zadrževanje na vrhu hriba: Če se znajdete na prostem med nevihto, se ne zadržujte na vrhu hriba ali grebenu. Strele imajo radi izpostavljene točke, zato so hribi in grebeni običajno nevarni kraji med nevihto. Raje poiščite nižje ležeče območje.
  7. Vožnja s kolesom ali motorjem: Med nevihto se izogibajte vožnji s kolesom ali motorjem. Ne samo, da ste izpostavljeni morebitnemu udaru strele, ampak so tudi razmere na cestah med nevihto nevarne zaradi močnega vetra, dežja in zmanjšane vidljivosti.
  8. Uporaba kovinskih predmetov: Med nevihto je bolje, da se izogibate uporabi kovinskih predmetov, kot so palice za golf, dežniki s kovinskimi ogrodji, orodje ali drugi predmeti, ki lahko privabijo strelo. Kovina je odličen prevodnik električne energije, zato ste z uporabo takšnih predmetov izpostavljeni večji nevarnosti.
  9. Ne zadržujte se pod streho, ki je slabo zaščitena: Čeprav se zadrževanje v zaprtih prostorih zdi varno, se izogibajte slabim in slabo zaščitenim streham. Če streha ni dobro ozemljena ali ima poškodovano električno napeljavo, lahko strelo privabi in povzroči nevarne situacije znotraj stavbe.

Spomnite se, da je varnost vedno na prvem mestu. Če se znajdete v nevihti, je najbolje poiskati zavetje v zaprtih prostorih, dokler nevihta ne mine. Upoštevajte ta devet pravil in zmanjšajte tveganje za nevarnosti med nevihto. Vedno bodite previdni in spoštujte naravne pojave, ki nas obkrožajo.

Avtor: I.Z.