Teh živil nikoli ne dajajte v zamrzovalnik !

Vir: Avaz.ba

Morda vam po kosilu ostane hrana, ki je ne želite zavreči, a veste, da je ne boste kmalu pojedli, zato je prva misel, da jo zamrznete in pojeste čez nekaj dni ali tednov. Ni pa varno zamrzniti vsakega živila, saj je lahko zelo nevarno, opozarjajo strokovnjaki.

Vendar pa vam lahko navedemo nekaj splošnih smernic o tem, katera živila običajno niso primerna za zamrzovanje.

  1. Jajca s lupino: Jajca s lupino niso primerna za zamrzovanje, saj lahko v zamrznjenem stanju lupina poči in povzroči okužbo z bakterijo salmonelo.
  2. Sadje in zelenjava z visoko vsebnostjo vode: Sadje in zelenjava z visoko vsebnostjo vode, kot so kumare, paradižniki, zelena solata, jagode in lubenice, običajno niso primerna za zamrzovanje, saj se ob odmrzovanju lahko spremenijo v kašasto stanje zaradi sproščanja vode.
  3. Kisla smetana in jogurt: Kisla smetana in jogurt se lahko ločijo in spremenijo v teksturi po zamrzovanju, zato ni priporočljivo zamrzovati teh mlečnih izdelkov.
  4. Krompir: Krompir se lahko spremeni v teksturi in postane kašast po zamrzovanju, zato ni najboljša izbira za zamrzovanje.
  5. Omaka na osnovi moke: Omake na osnovi moke, kot je na primer bešamel omaka, se lahko ločijo in spremenijo v teksturi po zamrzovanju, zato ni priporočljivo zamrzovati teh omak.
  6. Sadje in zelenjava z nizko vsebnostjo kisline: Sadje in zelenjava z nizko vsebnostjo kisline, kot so melone, avokado, bučke in jajčevci, se lahko spremenijo v teksturi in postanejo mehki po zamrzovanju.

Vendar pa se lahko smernice za zamrzovanje razlikujejo glede na vrsto živila in način zamrzovanja. Vedno je najbolje preveriti navodila za zamrzovanje na embalaži živila ali upoštevati ustrezne smernice za varno zamrzovanje, ki jih ponuja ustrezen vir ali strokovnjak za prehrano.