Telefoniranje in pošiljanje sporočil v države članice EU od danes bistveno cenejše

(vir: pixabay.com)

Stroški klicev in pošiljanja kratkih sporočil iz domače države v katero od drugih članic EU se danes znižujejo. Operaterji lahko za klic zaračunajo največ 19 centov na minuto (brez davka), pri čemer ni pomembno, ali je opravljen iz stacionarnega ali mobilnega omrežja. Kratko sporočilo sms lahko brez davka stane največ šest centov. Nova ureditev oziroma nove cene veljajo samo za fizične osebe, ne pa tudi za podjetja oziroma klice iz poslovnih številk.

 

Dodatni stroški za klice iz tujih telefonskih omrežij znotraj EU v domačo državo so bili odpravljeni že poleti 2017. Evropski poslanci pa so nova pravila na področju telekomunikacij potrdili novembra lani. S tem je ohranjanje stikov med ljudmi v EU še dostopnejše.

Od danes dalje so tako za mednarodne klice odpravljene velike razlike v cenah, ki so doslej obstajale med državami članicami. V povprečju je bila standardna cena klica iz fiksnega ali mobilnega omrežja znotraj EU trikrat višja od standardne cene notranjega klica, standardna cena za sporočilo sms znotraj EU pa več kot dvakrat višja kot znotraj domače države

Nova pravila se bodo od danes uporabljala v vseh 28 državah EU, kmalu pa tudi na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu. Bodo pa nove najvišje cene veljale zgolj za osebno rabo, torej za zasebne stranke, ne pa tudi za poslovne uporabnike

Kakšne bodo cene po 15. maju?

  • Za klice od doma v katero od drugih EU držav bo najvišja cena 19 centov na minuto plus DDV (za slovenske uporabnike, ob upoštevanju 22-odstotnega slovenskega DDV, to pomeni skupno 23,18 evra za minuto).
  • Najvišja cena za poslani SMS bo znašala 6 centov plus DDV, kar pomeni 7,32 evra centa za poslani SMS (z davkom).

M. P.