Testirala se je večina zaposlenih, potrjenih 278 okužb

Ministrica prof. dr. Simona Kustec (vir: arhiv)

Danes je vrata ponovno odprlo 366 šol in 327 vrtcev v devetih statističnih regijah. Na delovno mesto se je vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah ter 12.844 zaposlenih v vrtcih (skupno 25.666). V šolske klopi je sedlo 53.306 učenk in učencev prve triade, v vrtce pa se je vrnilo približno 74.630 otrok. Prav tako v teh regijah ponovno potekajo laboratorijske vaje za študentke in študente višjih in

Vzgojno-izobraževalni zavodi so bili na nadaljevanje šolskega leta v vrtcih in šolah sicer zelo dobro pripravljeni.

“Tudi zaradi izjemnega odziva zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na hitro testiranje, ste nam vsem skupaj pokazali in sporočili, da sta vrtčevsko in šolsko okolje prostora, v katera lahko zaupamo, v katera vstopate zdravi in pripravljeni na zahtevne delovne izzive,” je na novinarski konferenci poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Od 20.816 opravljenih testov v ponedeljek, je bilo po podatkih Ministrstva za zdravje (na dan 25. 1. 2021 do polnoči) 278 testov pozitivnih, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 1,3 odstoten.

“Odprtje vrtcev in šol s seboj prinaša veliko odgovornost, zato vse starše ponovno prosim, da v vrtce in šole pripeljejo le zdrave otroke in da dosledno opozarjajo na pomen spoštovanja vseh priporočil NIJZ, od higiene rok, kašlja, razkuževanja in zračenja prostorov, do nošenja zaščitnih mask,” je dejala ministrica in se obrnila tudi na otroke in učence:

“Dragi otroci, dobrodošli nazaj v vrtce, učenke in učenci pa dobrodošli v šolskih klopeh. Skupaj z vašimi vzgojiteljicami in vzgojitelji ter učiteljicami in učitelji se vsi skupaj potrudimo in prizadevajmo, da boste v vrtcih in šolah ostali ves čas. Skupaj se potrudimo, da se vam čimprej pridružijo tudi vaši vrstniki, ki sedaj šolo še vedno opravljajo na daljavo. Predvsem pa združimo moči, da uspešno zaključimo še eno šolsko leto.”

M. P.