Težek podjetnik Bandelli uveljavlja nadomestilo poslanske plače

Vozni park "socialnega reveža" Bandellija (vir: arhiv)

Marko Bandelli (SAB), ki se je hvalil, da je velik podjetnik, in se postavljal s prestižnimi avtomobili, tudi s športnim porschejem, je uveljavil pravico do poslanskega nadomestila, ki ga lahko prejmejo bivši poslanci, ki se ne morejo vrniti na prejšnja delovna mesta ali si najti dela.

Bandelli tako po neizvolitvi v državni zbor prejema 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejel kot poslanec, kar je okoli 3600 evrov.

Nadomestilo za Bandellija je nekoliko sporno, ker bi si kot sposoben podjetnik v lastnem podjetju skoraj zanesljivo lahko takoj uredil zaposlitev. A kot dober podjetnik iz socialno čuteče stranke SAB, ki se ravno združuje s Svobodo Roberta Goloba, Bandelli ve, da je zanj dobro, če država plača, kar je mogoče, njegovo podjetje pa ne troši denarja za njegovo plačo in za davke ter prispevke državi.

Pozareport.si danes navaja, da se Bandelli rine na funkcijo direktorja državne DRI, upravljanje investicij, ki spada pod resor ministrstva za infrastrukturo, ki ga bo v Golobovi vladi predvidoma vodila kar Bandellijeva strankarska kolegica in šefica Alenka Bratušek (trenutno državna sekretarka na tem ministrstvu).

(vir: Twitter)

Zakon o poslancih pravico za bivše določa tako: “Poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s posebnimi predpisi, v katerih je urejena pravica do starostne pokojnine, ima, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo …”

M. P.