Tistemu, ki ničesar ne skriva, obvezno testiranje na prepovedane droge ne predstavlja težav

Poslanec mag. Dejan Kaloh (vir: Twitter)

Na današnji novinarski konferenci je poslanec SDS mag. Dejan Kaloh spregovoril o predlogu Zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je poslanska skupina SDS ponovno vložila v zakonodajni postopek.

Uvodoma je sporočil, da se je v preteklih dneh na Inštitutu za sodno medicino na prepovedane droge testiralo vseh 27 poslancev SDS ter da so bili vsi testi negativni.

Pričakuje, da bodo tudi ostali poslanci in poslanke prešli od besed k dejanjem in se prostovoljno testirali na prepovedane droge ter hkrati podprli predlagani zakon.

Dejal je, da se je v zadnjih dneh strani predsednice državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič zgodila tudi nedopustna zavrnitev poslanske pobude Žana Mahniča, ki je z navedenimi argumenti pozval ministra Luko Mesca, da opravi testiranje na prepovedane droge. Klakočar Zupančičeva je s tem kršila 248. člen Poslovnika državnega zbora in 20. člen Zakona o poslancih.

Kaloh je kot pozitiven primer izpostavil finsko premierko Sanno Marin, ki se je udeležila ene izmed zabav, zaradi česar so se pojavila vprašanja, če je na zabavi konzumirala droge. Po objavah je takoj opravila test na droge, ki je bil negativen.

Afera Smodej

Kaloh je omenil tudi afero Fotopub oz. afero Smodej, kjer gre na eni strani za zavržne domnevne spolne zlorabe in posilstva, na drugi strani pa za konzumacijo vseh možnih drog. “Teh umetniških performansov, ki so se kasneje povsem izrodili, so se dokazano udeleževali tudi ministri aktualne vlade. Kaj si o vsem skupaj lahko mislimo? Nič kaj dobrega,” je dodal.

Nato je vse ministre in predsednika vlade pozval, da se gredo prostovoljno testirati na prepovedane droge in tako pokažejo, da jim državljani in državljanke pri opravljanju njihovih funkcij v kontekstu jasnosti njihovih misli oziroma njihove neoporečnosti glede zlorabe prepovedanih substanc lahko povsem zaupajo.

V javnem interesu je namreč, da se javno ve, ali so slovenski politiki pri svojih pomembnih odločitvah pod vplivom prepovedanih drog, je še dodal Kaloh.

Več o predlogu zakona, ki ga je SDS vložila v državni zbor, lahko preberete na povezavi: SDS

M. P.