To so bili neposredni motivi včerajšnjega kolesarjenja

Na protestu v Ljubljani četica SD, ki je pokazala, za kaj se bori: (od leve) konjiški Jernej Štromajer, Tanja Fajon in Marko Koprivc, ob strani Luka Mesec (Levica). (vir: Twitter)

Na včerajšnjih protestih je sodelovalo nekaj tisoč protestnikov, po podatkih policije v Ljubljani okoli 5500, nekaj sto v Mariboru, kjer so jih domačini izžvižgali in po nekaj deset v nekaterih drugih mestih, v Kopru pa protestnikov domala ni bilo. Protesti so minili mirno.

Pokazalo se je, da za protesti v resnici stojijo politične stranke, ki so pred dvema mesecema izgubile oblast. Pa ne zato, ker bi jih spodnesle katere druge stranke ali politične skupine, pač pa iz lastne nesposobnosti.

Prav te stranke bi se zdaj rade na oblast vrnile s protesti, brez programa in ponovnega preverjanja podpore na volitvah.

No, namesto, da bi LMŠ, SD in Levica priznale, da za vladanje pač niso sposobne, ker se ne znajo pogovarjati, hkrati pa nimajo idej, da bi izpeljale potrebne reforme, so že kmalu po oblikovanju nove vlade (SDS, SMC, NSi in DeSUS) začele rovariti in pozivati k protestom. Najprej dokaj sramežljivo, v zadnjih dneh pa vse bolj odkrito. Tako je v četrtek Šarec že povsem odkrito pozival k protestom, sledili pa so mu še poslanci SD in Levice.

Ob tem se je sicer pokazalo, da so same aktivno vpete v organizacijo protestov. Ljubljanskega kolesarjenja se je udeležil tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, ki je sicer povezan tudi z Milanom Kučanom.

Med udeleženci pa je bil tudi konjiški Jernej Štromajer (SD), ki je z novo vlado izgubil službo, zapomnili smo si ga po nagovoru kristjanov z besedami: “Srečen božič, ve umazane živali”.

Med udeleženci kolesarjenja je bilo tudi precej članov nekaterih nevladnih organizacij, ki letno prejmejo skupno okoli 1000 milijonov evrov, kar je več kot prejme UKC Ljubljana, kakor je to sinoči v pogovorni oddaji na programu SLO poudaril zdravnik Konrad Kuštrin.

Včerajšnje druženje bo imelo lahko tudi velike posledice ali, kot je na Twitterju zapisal profesor dr. Žiga Turk: “Samo molimo lahko, da je virus po kakem naključju medtem izginil.”

Dr. Matej Lahovnik pa je opozoril, da “preizkušajo 108 cepiv proti koronavirusu, ampak za širšo uporabo bo primerno na voljo šele čez leto ali še kasneje, zato so množnični protesti v teh razmerah protet proti zdravi pameti”.

Uporabnica Twitterja Carin pa je protest označila kot “direkten gnojen pljunek v obraz zdranikom in medicinskim sestram”.

M. P.