To so podatki o novih okužbah

(vir: Twitter, UKC Maribor)

Včeraj, v ponedeljek, so opravili 5756 testiranj na novi koronavirus in po doslej znanih podatkih potrdili 1499 okužb (skoraj 400 več kot v nedeljo). Pozitiven je bil že skoraj vsak tretji test, delež je 26-odstoten in nižji kot v prejšnjih dneh (v nedeljo je bil 30,22-odstoten).

V bolnišnicah je bilo 560 obolelih (37 več), od tega jih je bilo 86 v intenzivni negi (4 več), na respiratorju je bilo 48 bolnih. V bolnišnicah je umrlo 5 ljudi s covidom-19.  V bolnišnice so včeraj sprejeli 85 bolnih (v nedeljo 51), odpustili so 43 oseb.

V UKC Maribor je 89 obolelih, od tega 20 v intenzivni enoti in 16 na respiratorju. Včeraj so sprejeli 13 bolnih, 6 so jih odpustili, ena oseba pa je umrla.

Če primerjamo podatke za ostale ponedeljke v oktobru je bila rast potrjenih okužb včeraj glede na prvi ponedeljek v oktobru približno 7,5-kratna. Glede na prejšnjo nedeljo se je število okužb povečalo za 87 odstotkov. Ne glede na tako veliko rast pa je to precej boljše kot včeraj, ko je bila t. i. nedeljska rast 107 odstotkov oziroma 14-kratna.

Morda pa se le že kažejo prvi znaki v pozitivno smer, ki so posledica vladnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa? Za oceno je sicer še prehitro, pa vendar!

Podrobnejši podatki o okuženih po občinah in starosti bodo javno objavljeni v teku dneva. Nekateri podatki se zaradi epidemiološke obdelave še lahko nekoliko spremenijo.

Držimo se samozaščitnih ukrepov in uporabljajmo aplikacijo #OstaniZdrav.
Aplikacijo si lahko prenesete na spodnjih povezavah: 
– Android: https://bit.ly/2Q0mWzE 

Vir: covid-19.sledilnik.org

M. P.