Trenutno kužen približno vsak 100. prebivalec

(vir: pixabay.com)

Institut Jožef Stefan, Odsek za reaktorsko tehniko (vir) navaja, da v Sloveniji epidemija še naprej upada. Razlog so sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronairusa. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90, kar pove dnevno povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba v času svoje kužnosti v populaciji.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva (ocena: 3,5-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 1 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

V institutu tudi opozarjajo, da je v Sloveniji poleg običajne različice virusa prisotna tudi bolj kužna angleška različica, pri kateri je težji potek bolezni.

Nasvet instituta

Zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov je še toliko bolj pomembno, da dosledno izvajamo samozaščitne ukrepe (ne pozabimo na zračenje prostorov), da delamo od doma, če je le možno, in da se predvsem ne družimo v zaprtih prostorih. Potrudimo se krivulje obrniti strmo navzdol, da se bo v bolnišnicah ustvaril prostor za ostale programe in da bomo lahko čim prej bolj normalno zaživeli.

Vir: COVID19 (ijs.si)

M. P.