petek, 22 januarja, 2021
Doma Dogodki Tretji protikoronski zakon: V SD, LMŠ in Levici počenjajo vse, da pomoč...

Tretji protikoronski zakon: V SD, LMŠ in Levici počenjajo vse, da pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ne bi bila pravočasna

Poslanka Eva Irgl vodi parlamentarni odbor za delo, kjer se poslanci iz vrst SD, LMŠ in Levice že več ur izživljajo do onemoglosti.

V državnem zboru obravnavajo tretji protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. V tem paketu je glavni poudarek namenjen turizmu, v njem so tudi t. i. turistični boni za vse slovenske državljane in še veliko drugega. Vse za pomoč po zdravstveni epidemiji in za to, da bi gospodarstvo čim prej okrevalo. Vreden je okoli milijardo evrov.

S sprejemom zakona se mudi, saj se veljavni ukrepi za pomoč po epidemiji z 31. majem iztekajo.

Zakon so včeraj začeli obravnavati na pristojnem odboru za delo, ki ga vodi poslanka Eva Irgl, pojasnjuje ga minister za delo Janez Cigler Kralj. Na dnevnem redu izredne seje državnega zbora naj bi bil nato v petek. Vendar pa odbor niti po 12-urni in celonočni razpravi še ni pripravil tretjega  zakona za potrditev na petkovi izredni seji.

Postopek zavlačujejo poslanci opozicije (SD, LMŠ in Levice), ki uvodoma niso uspeli s predlogom za zamik obravnave za nekaj dni.

V opoziciji so želeli obravnavo na odboru celo preložiti na četrtek, vendar predlog Mihe Kordiša iz Levice ni bil sprejet. Predsedujoča na seji Eva Irgl (SDS) je tako sejo nadaljevala, v opoziciji pa so se odzvali z dolgotrajnim predstavljanjem svojih stališč do posameznih členov in vloženih dopolnil.

Po nekaj prekinitvah seje in izrečenih opominih Kordišu je Irglova na robu solz ugotovila, da takega pobalinskega obnašanja v 16 letih svoje poslanske kariere še ni doživela

Dr. Vinko Gorenak pa je danes zjutraj na Twitterju zapisal:

“Seja odbora, ki ga vodi Eva Irgl, traja že celo noč. Opozicija namenoma nagaja in zavlačuje. Hvala vsem poslancem koalicije, hvala Janez Cigler Kralj (minister za delo). Vredno je delati za ljudi, bodite ponosni nase, saj delate za ljudi, ki čakajo na pomoč. Resnica premaguje laž in zlobo.”

Danes nekaj pred 9. uro so sejo po 14 urah odbora prekinili. Prišli so šele do 54. člena od 87.

M. P.