Trgovine bodo ob nedeljah odprte le še naslednjo nedeljo

(vir: pixabay.com)

Pred slabima dvema tednoma je državni zbor spremenil zakon o trgovini na način, da trgovine ob nedeljah in praznikih z nekaj izjemami več ne bodo smele biti odprte. Sprejete spremembe so bile v uradnem listu objavljene v petek in ker zakon predvideva, da se začne spremembe uporabljati 15 dni po njihovi objavi v uradnem listu.

To pomeni, da bodo lahko trgovine odprte le še prihodnjo nedeljo.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so sprejeli poslanci SDS, SD, NSi, SAB, Levice ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS.

Z uveljavitvijo sprememb od 24. oktobra trgovine ne bodo smele biti več odprte ob nedeljah in dela prostih dnevih. Izjeme bodo prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

M. P.