Trump je napovedal ponovno uvedbo prepovedi vstopa državljanom muslimanskih držav v ZDA

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump .

Na sobotnem letnem vrhu republikanske judovske koalicije je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump svojim privržencem obljubil, da bo v primeru ponovne izvolitve ponovno uvedel prepoved vstopa v ZDA državljanom večinsko muslimanskih držav.

Diskriminatorna odločitev

“Se spomnite te prepovedi, prvi dan jo bom vrnil”, je pred zbranimi judovskimi republikanci poudaril Trump in spomnil na svojo politiko iz leta 2017, ki je omejila vstop državljanom Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemna, Iraka in Sudan. 

Prepoved so hitro izpodbijali na sodišču zaradi obtožb, da diskriminira določene verske skupine, vendar je bila priljubljena med Trumpovimi podporniki.

Predsednik Joe Biden je to prepoved odpravil v svojih prvih dneh v Beli hiši leta 2021. Zadnja Trumpova obljuba, da jo bo ponovno vzpostavil na vrhu, je povzročila burne odzive in deljena mnenja.

Močna podpora Izraelu

Trump je tudi poudaril močno podporo Izraelu. Nekdanji predsednik je na shodu v Las Vegasu izjavil, da bo “branil našega prijatelja in zaveznika, državo Izrael, kot še nihče doslej”. 

Čeprav je Trump napadel Bidnovo administracijo, je ostal zadržan do kritiziranja svojih političnih tekmecev, kar kaže na napetost v ameriški politični pokrajini, ko se bližajo predsedniške volitve.

Avtor: A.V.