Tu lahko preverite, če so kilometri na vašem avtomobilu realni

(vir: amzs.si)

Ste kupili rabljen avtomobil, pa niste prepričani, da so kilometri, ki jih kaže vaš števec realni? Slednje je mogoče od zdaj preveriti.

Leta 2014 je namreč država uvedla obvezno vpisovanje kilometrov na tehničnih pregledih.

Podatki so bili dostopni prek portala EMRLV, a so bili tam zapisani le prevoženi kilometri na zadnjem tehničnem pregledu. Če je torej nekdo kupil avtomobil, prevrtel kilometre nazaj in vozilo odpeljal na tehnični pregled, je bilo vidno le zadnje stanje.

Kljub nekaterim obljubam, da bo število prevoženih kilometrov vidno tudi za nazaj, se slednji ni zgodilo, kar pa se je spremenilo zdaj. Skupina zanesenjakov iz Podatkovnega inštituta Forum je prosto dostopne podatke uredila v takšno obliko, da je mogoče v podatke vpogledati tudi za nazaj.

Slednje lahko storite na povezavi https://avtolog.si/

Vse, kar potrebujete, je VIN številka vozila, preverite pa lahko podatke od leta 2014 naprej.

Je pa treba tudi te podatke jemati z nekaj rezerve, saj niso nujno povsem pravilni. Lastnik lahko namreč pred vsakim tehničnim pregledom zavrti število prevoženih kilometrov nazaj (kar sicer ni tako verjetno), možna je napaka pri vnosu števila prevoženih kilometrov na tehničnem pregledu, podatkov za prevožene kilometre pred letom 2014 ni. Če so bili kilometri prevrteni pred letom 2014, tako avtomobil nima pravih kilometrov, četudi je iz baze razvidno, da je vse v redu.

M. P.