Turistični boni so zadetek v polno

Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo od 19. junija do 1. oktobra 2020 unovčenih 833.103 turističnih bonov v skupni vrednosti 113,7 milijona evrov. Kot je pokazala raziskava, namerava bon do konca leta 2020 unovčiti več kot 90 odstotkov državljanov.

Meritev, ki jo Valicon izvaja v okviru rednih meritev #Novanormalnost, je bila izvedena med 18. in 21. septembrom in je ugotavljala odziv javnosti na turistične bone. Pokazala je, da je dobra tretjina (36 odstotkov) prebivalcev, bon že uporabila, polovica pa jih to še namerava storiti. Podatek o deležu prebivalcev, ki so že uporabili turistični bon, sovpada s podatkom, ki ga je finančna uprava objavila sredi septembra. Le 7 odstotkov vprašanih v raziskavi pa zatrjuje, da bona ne mislijo uporabiti.

S storitvijo, ki so jo prejeli pri koriščenju bonov, je bila velika večina vprašanih (57 odstotkov) zelo zadovoljnih. Povprečna ocena zadovoljstva s storitvijo pri uporabi bonov je na lestvici od ena do pet tako precej visoka, 4,4.

Blizu polovice vprašanih meni, da je bila uvedba turističnih bonov zadetek v polno (45%). Da je bila ta poteza povsem zgrešena, pa na drugi strani meni le 12 odstotkov vprašanih.

M. P.