TV Slovenija z odkrito vojno proti vladi prekršila vsa profesionalna merila poročanja …

RTV Slovenija (vir: rtvslo.si)

Potem, ko je Radiotelevizija (RTV) Slovenija vstopila v odkrito vojno z vlado, so se na družbenih omrežjih znova okrepili pozivi k neplačevanju rtv-naročnine. “Če RTV kot medij, ki ga moramo po zakonu plačevati vsi, ni zmožen zagotoviti objektivnega in nepristranskega poročanja, potem je bolje, da se ga ukine,” je mogoče prebrati na družbenih omrežjih.

Pojavila se je tudi peticija, s katero državljani zaradi nacionalkinega vse bolj očitno pristranskega poročanja zahtevajo ukinitev rtv-naročnine.

Peticijo je do zdaj podpisalo okoli 5000 ljudi, podpišete jo lahko tudi vi – na TEM spletnem naslovu.

Po zakonu je RTV Slovenija javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki opravlja javno službo na področju radijske in televizijske dejavnosti. Slednje pomeni, da mora kot javni medij, ki ga morajo financirati vsi državljani, dolžan zagotavljati nepristranske in uravnotežene informacije z vseh področjih javnega življenja. A na nacionalni televiziji so v zadnjem času povsem neprofesionalno vstopili v odkrito vojno z vlado. Tako v prvi polovici njenih informativnih blokov največkrat spremljamo le kritične novice o vladi in njenem delu, na drugi strani pa skorajda že poveličevanje politične opozicije. Med drugim sta na to najbolje pokazala nedavni intervjuji s premierom Janezom Janšo in intervju z opozicijo, ki mu je sledil takoj zatem. Pri Janši so prevladovala ostra in kritično nastrojena vprašanja, pri pogovoru z opozicijo pa je bilo čutiti izrazito naklonjenost voditeljice voditeljem opozicijskih strank.

Da je s poročanjem nacionalne rtv-hiše nekaj hudo narobe, so v posebni izjavi opozorili tudi v Združenju novinarjev in publicistov. Med drugim so opozorili, da je RTV Slovenija s tem, ko je nekritično vstopila v medijsko vojno z vlado, v velikem delu javnosti vzbuja vtis, da mediji v Sloveniji ne znajo in ne želijo poročati nepristransko in objektivno, kar da škodi ugledu novinarskega poklica.

“Ne glede na pritiske, kjer do teh prihaja, osebne simpatije in interese je treba poskrbeti za profesionalno in nepristransko obveščanje javnosti. To je namreč maksima uredniške politike, ki prevlada nad vsemi drugimi,” so zapisali. RTV Slovenija so pozvali k nepristranskemu poročanju, v skladu z novinarskim kodeksom.

Na družbenih omrežjih pa se medtem vrstijo pozivi, naj se rtv-naročnino ukine oziroma naj jo plačujejo le tisti, ki se s takšnim poročanjem nacionalke strinjajo. “Pa bomo potem videli, koliko časa lahko preživijo s svojim načinom dela,” pravijo.

M. P.