Učenci in dijaki se bodo tudi v prihodnje izobraževali v šolah

(vir: pixabay.com)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ki ga vodi dr. Simona Kustec, je včeraj objavilo, da se bodo učenci in dijaki tudi v prihodnje izobraževali v šolah. Šolsko leto 2020/2021 se odvija po modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli.

Na ministrstvu navajajo, da trenutno ni nobenega razloga za spremembe, situacija je obvladljiva.

V prvih desetih dneh novega šolskega leta je v osnovnih in srednjih šolah skupaj vseh okuženih 86 (0,03 odstotka vseh), 917 (0,32 odstotka) pa je bila odrejena karantena.

Od tega je bilo skupno okuženih 27 učencev (0,01 odstotka) in dva dijaka, v karanteni pa je bilo 521 učencev (0,27 odstotka) in 223 dijakov (0,30 odstotka). Dodajajo, da če je otrok oziroma mladostnik v karanteni, to ne pomeni, da je pri njem potrjena okužba s Covid-19.

Spodbudno je tudi, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

V tem šolskem letu jih je s pojavom okužbe z virusom Covid-19 seznanilo 15 vrtcev, okužba je bila ugotovljena pri 22 zaposlenih (4 osebe pri delu niso imele stika z otroki) in pri 5 otrocih. V karanteni je 35 zaposlenih in 210 otrok, kar pomeni, da je v karanteni 0,25 odstotka vrtčevskih otrok.

Vrtci in šole so dobro pripravljeni in izvajajo vsa splošna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva. Sistem je odziven, ključno pa je zaupanje, tako v učitelje kot ravnatelje, da delajo prav in po svojih najboljših možnostih, zaupanje v starše in otroke, da bodo prihajali v šole zdravi in zaupanje, da se dela prav in v dobro otrok ter mladostnikov.

Vodilo ministrtva je, da se naj vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol  izobražujejo v šolah oziroma v zavodih.

“Virusne okužbe so postale del našega vsakdana in z njimi se bomo morali naučiti živeti. Ostajamo torej v modelu B, po katerem se bodo učenke in učenci ter dijakinje in dijaki izobraževali v šolah in zavodih. Nobenega razloga ni, da ne bi tako tudi ostalo,” so še zapisali.

M. P.