UKC Maribor: Drugi val 10-krat večji

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Matjaž Vogrin (vir: Zajem zaslona)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval tudi strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Matjaž Vogrin. Mariborska občina je trenutno zelo obremenjena občina s številom pozitivnih primerov, kar se po besedah Vogrina odraža tudi v UKC Maribor.

Tako imajo v ustanovi hospitaliziranih več kot 200 pacientov, na intenzivnih oddelkih 45. Število pacientov je že tri tedne enako.

Tudi med zaposlenimi je veliko odsotnih in sicer 878, od tega 300 zaradi covid pozitivnega stanja, ostali pa zaradi izgorelosti in drugih razlogov. Odsotnih je 52 zdravnikov in 160 medicinskih sester. Izgorelost je posledica fizičnih in psihičnih naporov, predvsem v treh covid intenzivnih oddelkih, ter v urgentnem oddelku, kjer gre pri večini 50 za odločanje med življenjem in smrtjo.

V 1. valu so beležili skupaj 107 hospitalizacij, 2. val je že sedaj 10-krat večji, saj so do danes že obravnavali 1064 pacientov. Z rednim testiranjem so začeli in tako testirali med 1500 do 2000 asimptomatskih zdravstvenih delavcev in med njimi odkrili 5 odstotkov pozitivnih.

Vogrin se je zahvalil dispečerskemu centru in drugim bolnišnicam, ki v zadnjih tednih sprejemajo njihove paciente. V UKC-ju čutijo pritisk iz DSO-jev po dodatnih hospitalizacijah.

Od opreme jim primanjkuje kisikov jeklenic, kar je problem na ravni države, zato bo potrebna akcija ministrstva za zdravje.

Povprečna starost bolnikov je 84 let, številni imajo pridružene bolezni, lahko bi živeli še nekaj mesecev ali let, a je bila covid bolezen za njih tako močna, da so jim odpovedale nekatere življenjske funkcije.

Po Vogrinovih besedah je smrtnost v novembru v tej populaciji za 70 odstotkov višja, kot je bila v istem mesecu v letu 2019, podatki za oktober kažejo 26-odstotno povečanje.

Mesečno opravijo v UKC Maribor 1500 operativnih posegov manj, tudi ambulantnih obravnav je manj med 10.000 do 15.000.

Vir: Vlada RS

M. P.