UKC Maribor: Kar 85 odstotkov covidnih bolnikov na intenzivni terapiji necepljenih

Z novinarske konference UKC Maribor

V UKC Maribor je trenutno 175 obolelih s covid-19, od tega jih je 42 na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah so sprejeli kar 30 novih obolelih. Kar 85 odstotkov tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, pa ni cepljenih. 

Predvsem mlajši niso cepljeni, je danes na novinarski konferenci povedal namestnik vodje covidnega intenzivnega oddelka Matej Bernhardt.

V dosedanjih državnih načrtih je predvideno število bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor 130 oseb v akutni obravnavi, kar so že presegli, in 49 v intenzivni terapiji, čemur se hitro približujejo.

V ponedeljek so odprli novo enoto za akutne bolnike v drugem nadstropju klinike za ginekologijo, kjer je prostora za še dodatnih 30 bolnikov, a jih bodo po ocenah zasedli že v nekaj dneh.

Dodatne postelje iščejo tudi za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, a je to zaradi že velike obremenitve obstoječega kadra na tem področju zelo težko.

Danes je prišlo v UKC Maribor na pomoč pet uslužbencev Slovenske vojske, ki so prinesli s seboj osem monitorjev in bodo pomagali v trenutno močno obremenjenem urgentnem centru. Pomagati je prišlo tudi osem medicinskih sester iz zdravstvenih domov, pomagajo tudi študenti in dijaki zdravstvene nege.

Za bolnike s covidom-19 trenutno skrbi okoli 100 zdravnikov in 236 medicinskih sester. To so enormne številke, ob tem pa je okoli 360 zaposlenih v bolniškem stažu, bodisi zaradi karantenskih odločb, okužb s covidom ali izgorelosti.

Vodja covidnega akutnega oddelka Nina Gorišek Miksić je pozvala javnost k streznitvi. Virus je izjemno nalezljiv in v trenutnem obsegu širjenja ni varen nihče, ki se ne zaščiti. Cepljenje res ni stoodstotna zaščita, a pomembno poveča zaščito pred hospitalizacijo in težjim potekom bolezni,” je pojasnila.

M. P.