Ukrajinski predsednik Zelenski na pobudo SDS nagovoril državni zbor

Ukrajinski predsednik Zelenski nagovoril državni zbor. (vir: Twitter)

Na pobudo poslanske skupine SDS je predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski danes prek videopovezave nagovoril Državni zbor RS in druge vabljene visoke goste. S povabilom k nagovoru državnega zbora je bila tako izražena podpora ukrajinskemu narodu v boju za svojo domovino in je tudi izkaz prijateljstva ukrajinski državi.

Volodomir Zelenski je v svojem nagovoru poudaril:

– Zame je velika čast, da vas lahko danes nagovorim. Vsem EU državam se najlepše zahvaljujem. Rusija se še vedno trudi, da uporablja vse veze, da bi preprečila naš napredek in da bi onemogočila delovanje Ukrajine na mednarodni sceni.

– Pozdravljam vsa tista dejanja in dejstva, ki dokazujejo, da Rusija izgublja vpliv in da nimajo več toliko moči in vzvodov, da bi onemogočili naše delovanje. Onemogočiti hočejo naš demokratični način življenje. Mi pa si želimo svobodo.

– Zahvala vsem EU državam, ki si prizadevajo za našo osvoboditev. Vsi moramo delovati skupaj. Hvala za pomoč tudi državam, ki niso finančno močne in nimajo veliko zmogljivosti za pomoč. Zahvaljujem se narodu za vaše veliko in hrabro srce.

– Plinska kriza, ki je v EU, je posledica delovanja Rusije, da nas uniči. Rusija je zvišala cene za plin na najvišje možno, zaradi česar prihaja do visoke inflacije. Posledice bodo občutili ljudje. Toda Rusija pripravlja še en udarec, da bo EU tarča številnih migracij.

– Rusija blokira izvoz žita. Lakota bo v prihodnje povzročila velike migracijske tokove. Rusija si ne želi oslabiti druge države, njihova tarča je EU, saj je za njih pomembna. Uničiti in destabilizirati želijo EU.

– Vsem glavnim mestom od Ljubljane do Helsinkov moramo zagotoviti varno življenje in vse države EU morajo ostati suverene. Prepričan sem, da bo Ukrajina postala spet neodvisna. Vsak v EU mora biti zainteresiran, da UKR zmaga v tej vojni.

Spomnimo, da je bil predsednik prejšnje vlade Janez Janša prvi, ki se je po agresiji Rusije na Ukrajino skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade odpravil v Kijev, da bi izrazil vso solidarnost z Ukrajinci ter tudi pokazal pot ostalim evropskim voditeljem.

Ukrajinski narod se danes bori ne le za svojo svobodo in spoštovanje človekovih pravic ter demokratičnih vrednot, temveč s tem, ko brani ozemlje suverene države, brani tudi evropske vrednote.

Foto: Poslanska skupina SDS, Twitter

M. P.