Ukrepi: Z današnjim dnem nekatere spremembe

(vir: pixabay.com)

Vlada je razširila seznam izjem v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v luči epidemije covida-19. Pri tem je nekaj novosti, ki veljajo od danes. Nekatere ukrepe in omejitve za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19 pa so podaljšali.

Vlada je spremenila tudi nekatere ukrepe, ki se nanašajo na mejne prehode na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Na seznam rdečih držav so na novo dodane na primer Andora, celotna Avstrija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Madžarska, Španija, Vatikan, San Marino, Italija (brez administrativne enote Kalabrija) in Srbija.

Spremenila je tudi odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi. S spremembo odloka izjava ni več potrebna za uveljavljanje izjeme za prihod na delo, odhod z dela in izvajanje nujnih delovnih nalog ter odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje. Posameznik pa mora s seboj še vedno imeti dokazilo, npr. potni nalog, pogodbo ali drugo ustrezno dokazilo, iz katerega izhaja, kje je zaposlen oziroma kje bo izvajal delovne naloge. Prekrškovni postopek bodo lahko vodili tudi občinski redarji.

Odloku o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se dodajajo nove izjeme, in sicer:
– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
– specializirane otroške trgovine,
– specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in koles,
– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo pohištvo,
– storitve pedikure ter
– storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Vlada je podaljšala tudi ukrepe in omejitve odlokov o zbiranju ljudi v zavodih vzgoje in izobraževanja in o namestitvi razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah.

Največ spotikanja ob novih vladnih odločitvah je bilo včeraj v delu javnosti sicer zaznati zaradi dovoljenih storitev pedikure. Državna sekretarka Ajda Cuderman pa je o tem včeraj povedala, da so te storitve izjemnega pomena za preventivno nego starejših.

M. P.