“Umetniški” performansi, ki jih plačujemo davkoplačevalci

Poslanec Andrej Hoivik (vir: sds.si)

Poslanec SDS Andrej Hoivik je na četrtkovi novinarski konferenci spregovoril o spornem financiranju nevladnih organizacij s področja kulture, na podlagi česar je poslanska skupina SDS vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kulturo.

V SDS so v luči zadnjih dogodkov v kulturni sferi, povezane z dogajanji društva Fotopub, preverili javno dostopne podatke financiranja nevladnih organizacij na področju umetnosti v preteklem desetletju.

Ugotovili so, da smo davkoplačevalci za t. i. umetniško ustvarjanje – od filmskih produkcij do razstav in raznih performansov – plačali preko 55 milijonov evrov.

Prepričani so, da so v preteklem desetletju v nemalo primerih ti kulturniki svoj status zlorabili, saj v mnogih primerih njihovo ustvarjanje ni prispevalo k dvigu kulture v našem prostoru. Pri tem je naštel več “umetniških performansov”, ki smo jih financirali davkoplačevalci.

ter ugleda v domači pa tudi mednarodni javnosti,” je dejal Hoivik in naštel več “umetniških performansov”, ki smo jih financirali davkoplačevalci.

Nekaj teh je navedenih v nadaljevanju.

Zaničevanje slovenske zastave:

slika

Kot umetniška stvaritev je bilo označeno tudi to, da je “umetnik” pred državnim zborom pojedel živega netopirja:

slika

Norčevanje (ženska vagina z dodatkom slikarja):

slika

Naga telesa z vrečkami na glavi:

slika

Poslanec Hoivik je dodal, da predvsem zadnji dogodki, ki so se zgodili na področju umetniškega razstavljanja v Fotopubu Dušana Smodeja pričajo, da se iz javnih sredstev financirajo projekti, ki jih težko razumsko opredelimo kot umetnost z dodano vrednostjo. Po njegovih besedah je nadvse skrb zbujajoče, da umetniki javna sredstva namenjajo za zabave, ne izplačujejo pa svojih podizvajalcev in ne oddajo letnih poročil, kar od njih zahteva slovenska zakonodaja.

Ministrica Asta Vrečko je v večerni informativni oddaji tudi potrdila finančne malverzacije tega umetnika: “Za leto 2021 še ni bilo poročila, ki sledi podelitvi denarja. Poročilo bi moralo biti oddano 15. januarja. Pristojna uslužbenka tudi po več pozivih od Smodeja in Fotopuba ni pridobila poročila.”

“Ob dejstvu, da pa so v javnosti pricurljale informacije, da se je na performansih, ki jih je organiziral Smodej, zlorabljalo dekleta in to celo mladoletna ter nelegalno posedovalo prepovedane droge, je to popolnoma nedopustno, zato se mora ta dejanja najostreje sankcionirati,” je dejal poslanec.

Kot je dejal poslanec, je na mestu dodatna skrb, saj se v javnosti pojavljajo avdiovizualni dokazi, da je za domnevne zlorabe mladih deklet lahko vedel tudi vrh vlade oz. vladne stranke Levica. Na eni izmed razstav Fotopuba je bil namreč opažen podpredsednik Vlade Republike Slovenije Luka Mesec. Ta se ob zadnjih dogodkih javno ni oglasil, dokler se na socialnih omrežjih niso opogumila mlada dekleta, ki iz dneva v dan pišejo o nedopustnih ravnanjih na že omenjeni lokaciji umetniške galerije na Tivolski cesti, in dokler o tem širše niso začeli poročati mediji.

Zaradi vsega naštetega je poslanska skupina SDS na predsednico Odbora za kulturo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bodo poslanci SDS ministrstvo za kulturo pozvali, da pripravi poročilo, kako so se sredstva, namenjena umetniškemu ustvarjanju, porabljala.

Zahtevali bodo tudi odgovor, ali je šlo za transparentno porabo davkoplačevalskega denarja in kako bo ministrstvo za kulturo v sodelovanju s policijo ukrepalo, da do takšnih malverzacij in zlorab na področju kulture in umetnosti ne bo več prihajalo.

M. P.