Upokojencem 10 evrov, javnemu sektorju osemkrat več

(vir: pixabay.com)

S 1. novembrom 2019 so se delu zaposlenih v javnem sektorju plače spet povečale. Veljati je namreč začel drugi del povišanja, o katerem so se Šarčeva vlada in sindikati javnega sektorja dogovorili že lani decembra. Zaposleni bodo pridobili en plačni razred, kar pomeni, da se bo osnova povečala za okoli 4 odstotke.

Po prvem povišanju januarja 2019 so višje plače praviloma prenesli v višje cene vrtcev, oskrbnin v domovih za starejše, oskrbe na domu in podobno. RTV Slovenija, ki je tudi del javnega sektorja, pa je uvedla plačevanje obveznega prispevka za vse naprave z dostopom do interneta.

S povišanjem plač januarja 2019 so pridobili vsi zaposleni v javnem sektorju, z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev. Zdaj bo en plačni razred pridobila večina zaposlenih na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom, pa tudi del slabše umeščenih na plačni lestvici, če se jim plače v letu 2017 niso povečale.

Zaposleni na delovnih mestih, za katera je pogoj znanstveni magisterij, doktorat ali specializacija, bodo še za en plačni razred višjo plačo prejeli septembra 2020.

Po zadnjih podatkih je v javnem sektorju 174.875 zaposlenih. Mesečno izplačilo bruto plač je okoli 350 milijonov evrov ali 4,2 milijarde evrov letno, kar je približno 45 odstotkov vseh prihodkov v državnem proračunu, ki se polni z davki.

Povprečne plače zaposlenih v javnem sektorju so sicer že zdaj za 28,4 odstotka višje od povprečnih plač v gospodarstvu. Z novim povišanjem pa bo mesečna bruto plača v javnem sektorju po oceni v povprečju višja za dobrih 81 evrov. Znašala bo okoli 2.118 evrov in bo glede na zdaj znane podatke že za 33,6 odstotka višja od povprečne plače v gospodarstvu.

Zdajšnje povišanje plač naj bi po izračunih ministrstva za javno upravo pomenilo okoli 7,6 milijona evrov več mesečno, na letni ravni bo to 91,2 milijona evrov.

Ob tem spomnimo, da se bodo s 1. decembrom 2019 pokojnine za okoli 660 tisoč upokojencev povišale za 1,5 odstotka. Mesečno bo to za 6,6 milijona evrov (letno 80 milijonov) več izplačil ali 10 evrov več na upokojenca.

M. P.