URADNI OBISK PREDSEDNIKA DRŽAVNEGA SVETA MARKA LOTRIČA V CELOVCU

Vir: Državni svet

Na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu se je srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Srečanja, ki ga je spremljal generalni konzul dr. Anton Novak, so se udeležili Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) in Bernard Sadovnik, predsednik Upravnega odbora Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS).

Predstavniki slovenske narodne skupnosti so izpostavili problematiko financiranja dvojezičnih vrtcev in jasli, pri čemer so pojasnili, da je prav uporaba slovenskega jezika v jaslih in vrtcih ključna ne le za ohranjanje temveč tudi za vračanje slovenskega jezika v družine. Opozorili so tudi na dejstvo, da ima le ena tretjina območja, na katerem živijo koroški Slovenci, dostop do sojenja v slovenskem jeziku, čeprav to pravico za celotno območje določa 7. člen Avstrijske državne pogodbe.

Vir: Državni svet

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič se je nato srečal s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem na sedežu deželne vlade v Celovcu. V intenzivnih pogovorih sta naslovila pobude, ki so jih predsedniku DS RS Marku Lotriču prenesli predstavniki slovenske narodne skupnosti, to je način financiranja dvojezične predšolske vzgoje in doslednost izvajanja dvojezičnega pouka na prvi in drugi stopnji izobraževanja, problematiko dvojezičnega sodstva ter težave, ki jih povzroča začasni mejni nadzor, ki ga Republika Avstrija na meji z Republiko Slovenijo neprekinjeno izvaja že osem let.

Vir: Državni svet

Tako predsednik DS RS Marko Lotrič kot deželni glavar dr. Peter Kaiser sta se strinjala, da ni nobene potrebe za mejni nadzor ter opozorila na negativne posledice za državljane in podjetja obeh držav.  »Z avstrijsko Koroško pa nas ne povezujeta le skupna zgodovina in narodna manjšina,ampak tudi številne uspešne poslovne vezi med podjetji v obeh državah, ki temeljijo na dobrih medsosedskih odnosih. Za mejni nadzor ni nobenih razlogov,« je ob tem poudaril predsednik DS RS.

Namen obiska delegacije DS RS je bil med drugim pridobiti informacije o delovanju pokrajin v Republiki Avstriji in se pobliže seznaniti s pristojnostmi pokrajin pa tudi ugotoviti, katere prednosti bi te prinesle pri čezmejnem sodelovanju.

»V Državnem svetu čezmejno sodelovanje podpiramo in ga želimo še okrepiti. Dobro utečeni Interreg projekti so korak v pravo smer. Zagotovo pa bi bilo čezmejno sodelovanje in tudi širše sodelovanje med regijami, ki se sicer geografsko ne stikajo, imajo pa druge skupne aktivnosti, bodisi gospodarske, kulturne ali kakršnekoli druge, lažje, v kolikor bi imeli v Sloveniji vzpostavljene pokrajine. Tako bi imele avstrijske regije na slovenski strani enakopravnega sogovornika, ki ga zdaj nimajo,« je ob tej priložnosti poudaril predsednik DS RS Marko Lotrič.

Vir: Državni svet

Program uradnega obiska se je zaključil na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu s pogovorom s predstavniki manjšine v širši sestavi in predstavniki Slovenske gospodarske zveze.

Vir: Državni svet