URADNI ZAČETEK VOLILNEGA CIRKUSA

Rok za vlaganje kandidatur se je iztekel opolnoči, tako da bo dokončen seznam vloženih kandidatur znan danes dopoldne. Kandidature morajo nato prestati postopek preizkusa zakonitosti, volilne komisije posameznih volilnih enot pa morajo v skladu z rokovnikom Državne volilne komisije seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 13. maja.

Vstop v volilno tekmo je napovedalo 25 strank, po zadnjih podatkih Državne volilne komisije pa kandidaturo vložilo 22 strank in list. Očitno bodo nekateri počakali do zadnjega. Samo 10 pa ima kandidata v vseh 8 volilnih enotah: SDS, SD, SMC, DeSUS, NSi, Stranka Alenke Bratušek, Lista Marjana Šarca, Dobra država, SNS in Zedinjena Slovenija.

Svojevrstno presenečenje je skupna lista Vebrove Sloge in Združene levice.

Dokončno število list bo znano danes dopoldne. Je pa znano, da na volitvah tokrat ne bo nastopila stranka Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Zapisali so, da ne želijo drobiti glasov na levici. Utegne pa ljubljanski župan še koga podpreti. V volitve se bodo aktivno vključili s povezovalnostjo.

Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, bo DVK javno objavila do 18. maja.

K. V.

Foto: postmyimage.com