Uspehi pri zajezitvi koronavirusa omogočajo postopno odpravo nekaterih omejitev

Uspehi pri zajezitvi koronavirusa omogočajo postopno odpravo nekaterih omejitev. Tako je vlada včeraj sklenila, da s ponedeljkom vrata odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim tudi vulkanizerske.

Frizerski in kozmetični saloni bodo odprti s 4. majem.

Vlada je sklenila, da lahko s ponedeljkom spet obratujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. V teh prodajalnah bodo lahko nakup v času od 8. do 9.30 opravile izključno ranljive skupine, in sicer invalidi, nosečnice in starejši od 65 let. Slednji samo v tem času.

Prav tako bodo odprte kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles.

Na voljo bodo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela.

Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Dovoljene bodo športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Pred vstopom v prostore bo za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

S 4. majem pa bodo potrošnikom na voljo tudi nekatere druge storitve. Vrata bodo lahko odprli frizerski in kozmetični saloni, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali.

Dodajmo, da je prestižna oxfordska univerza Slovenijo uvrstila med najučinkovitejše države na svetu pri spopadu z novim koronavirusom oziroma boleznijo covid-19. Slovenija je namreč med državami, ki so bile najbolj odzivne, skupaj še z na primer Novo Zelandijo, Izraelom in Hrvaško.

Bistriška poslanka mag. Karmen Furman je odpiranje posameznih ukrepov na svojem Facebook profilu pospremila z naslednjimi besedami:

M. P.