Uspelo: Japonsko zdravilo favipiravir že v Sloveniji

(vir: UKC Ljubljana)

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, bodo zdaj lahko uporabili tudi v Sloveniji. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani so ga prevzeli ta teden, prvič ga bodo uporabili v kratkem.

Zdravilo favipiravir je sicer registrirano in na voljo samo na Japonskem, dežela vzhajajočega sonca pa ga je kot edini poslala tudi Sloveniji.

Po prvi klinični raziskavi, ki je potekala na Kitajskem, favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak, so rezultati pokazali, da se pri teh pacientih skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih.

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo.

Kot so danes za STA sporočili iz UKC Ljubljana, so zdravilo favipiravir za sto bolnikov prevzeli v torek. Za zdravljenje so primerni bolniki, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni.

Zdravilo je treba dati v zgodnji fazi bolezni, glede na stanje pacientov pa pričakujejo prvo uporabo v teh dneh. Če bodo zanj zainteresirane tudi druge slovenske bolnišnice, ki sprejemajo bolnike s covidom-19, se bodo dogovorili, da bo dostopno povsod.

Podatki iz edine objavljene raziskave iz Kitajskem ob tem kažejo, da je prišlo pri bolnikih, ki so to zdravilo dobili, do hitrejšega umirjanja znakov in simptomov ter hitreje do negativnih brisov na prisotnost virusa.

Velja pa opozorilo o stranskih učinkih, da je strogo prepovedana uporaba pri nosečnicah.

M. P.