V Avstriji ne izključujejo petega vala, strožji ukrepi

(vir: arhiv)

V nedeljo, 12. decembra, se je končalo zaprtje države za necepljene, zvezne dežele pa so lahko določile svoja pravila in datume odpiranja neživilskih trgovin, gostinskih, nastanitvenih in drugih storitev.

Z 12. decembrom so tako zvezne dežele Gradiščanska na vzhodu, Tirolska in Predarlska na vzhodu odprle vse storitve in dejavnosti.

Centralni del Avstrije (Dunaj, Spodnja Avstrija, Solnograška, Avstrijska Štajerska in Koroška) pa je odprl le neživilske trgovine in storitvene dejavnosti (frizerske, kozmetične in masažne salone), gostinske in nastanitvene storitve pa ostajajo zaprte do 17. decembra, na Dunaju celo do 20. decembra.

Izjema je zvezna dežela Zgornja Avstrija, ki zaradi visokih številk ostaja v celoti zaprta.

V nedeljo je novi kancler Karl Nehammer v oddaji ZIB 2 pozdravil odprtje države za necepljene, hkrati pa povedal, da ne izključuje 5. vala in ponovnega zaprtja države v mesecu januarju.

Zaradi naraščajočih števil nove različice korona virusa Omikron, v Avstriji je potrjenih že 71 primerov, je generalna direktorica za javno zdravje, Katharina Reich, v torek sporočila nove ukrepe, in sicer strožjo karanteno za okužene in vse, ki so bili s to osebo v kontaktih.

Ne glede na status cepljen ali prebolel bodo v primeru stika z osebo okuženo z različico virusa omikron morali vsi v 14-dnevno karanteno brez možnosti predčasnega testiranja in prenehanja karantene v primeru negativnega izvida.

Vstop v Avstrijo iz Slovenije za sedaj ostaja nespremenjen. Več na povezavi.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji

M. P.