V Avstriji nekatere novosti z današnjim dnem, bistvene s 5. marcem

(vir: arhiv)

V sredo se je avstrijska vlada skupaj z deželnimi glavarji posameznih zveznih držav dogovorila o nadaljnjih sproščanjih trenutno veljavnih ukrepov. Z današnjim dnem, 19. februarjem, tako po celotni Avstriji (izjema je Dunaj) velja pravilo 3G (PCT), ukinja se torej pravilo 2G (PC).

Od 5. marca pa so napovedana še nadaljnja sproščanja in sicer:

  • Povsem naj bi se ukinilo preverjanje 3G (PCT oziroma zelenih digitalnih potrdil, izjema bodo le domovi za ostarele, negovalnih domovih in bolnišnicah.
  • Obvezno nošenje mask FFP2 bo potrebno le še v domovih za ostarele, negovalnih domovih, bolnišnicah, na javnem prevozu in v živilskih trgovinah.
  • Odprla se bo lahko nočna gastronomija, policijska ura bo odpravljena
  • Vstop v državo bo mogoč s potrdilom 3G (PCT).
  • Vlada v naslednjih korakih razmišlja o uvedbi plačljivih testov.

Dunaj bo kot običajno uvedel strožjo politiko rahljanja trenutno veljavnih ukrepov. V gastronomiji so tako z današnjim dnem  obdržali preverjanje 2G (PC), nočno gastronomijo bodo sicer odprli 5. marca ampak s potrdilom 2G (PC) in morda dodatno še test. Nošenje FFP2 mask bo obvezno kot do sedaj v vseh zaprtih prostorih ter na javnem prevozu.

Številke novih okužb na dan pa so po celotni Avstriji še vedno relativno visoke. V sredo je bilo zabeleženih 38.256 novih okužb, zabeležili so 44 smrtnih primerov.

Informacije o aktualnih vstopnih pogojih v Avstrijo najdete tukaj.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji

M. P.