V Avstriji od danes znova strožji ukrepi za zajezitev virusa

V Avstriji od danes znova veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, med drugim so znova močno omejeni gibanje in stiki. Že tretje zaprtje javnega življenja v Avstriji bo v veljavi do sredine januarja.

V skladu z zaostrenimi ukrepi lahko Avstrijci domove zapustijo le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo so le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Zaprte so tudi restavracije, možen je samo prevzem hrane in pijače.

Od danes so poleg tega močno omejeni stiki med ljudmi v zasebnih prostorih. Član oziroma člani gospodinjstva se lahko srečajo samo z eno osebo iz drugega gospodinjstva. Pri tem velja nekaj izjem.

Za tiste, ki bodo na brezplačnem testiranju s hitrimi testi med 15. in 17. januarjem negativni na novi koronavirus, se bodo ukrepi sprostili 18. januarja, ko bodo lahko svoja vrata znova odprle trgovine, kulturne ustanove in restavracije.

Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje.

Do 18. januarja bodo strožji ukrepi veljali tudi na avstrijskih mejah in letališčih. Od pretekle sobote za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države, ob vrnitvi velja desetdnevna obvezna karantena. Prekinejo jo lahko po opravljenem negativnem testu na lastne stroške po petih dneh karantene.

Takrat bodo lahko v šolske klopi znova sedli tudi učenci in dijaki. Po božično-novoletnih počitnicah, ki se končajo 6. januarja, bo pouk potekal na daljavo.

Ukrepe avstrijske oblasti znova zaostrujejo tik pred nedeljskim začetkom cepljenja proti covidu-19, poroča STA. Kot prve bodo na Dunaju cepili pet ogroženih bolnikov iz posebne covidne ambulante, starejših od 80 let. Na začetku bodo cepili predvsem tiste, ki jih covid-19 najbolj ogroža – oskrbovance domov za ostarele, tiste, ki potrebujejo nego, in zdravstvene delavce.

Iz navedenega je razvidno, da v naši severni sosedi veljajo zelo podobni ukrepi kot v Sloveniji oziroma so ti v nekaterih delih še ostrejši.

M. P.