V Avstriji se bodo stvari s 15. septembrom spremenile

V sredo je avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz z ministrom za zdravje predstavil t. i. tri stopenjski načrt, ki bo stopil v veljavo od 15. septembra naprej. Ta načrt predvideva, da se bo sprejemanje ukrepov ravnalo oziroma spreminjalo glede na zasedenost postelj na intenzivnih oddelkih.

Tri stopenjski načrt ukrepov je naslednji:

Prva stopnja: Pri zasedenosti 10 %, kar ustreza 200 posteljam na intenzivnem oddelku, bodo od 15. septembra veljali naslednji ukrepi:

  • Poostritev kontrole veljavnih ukrepov
  • Hitri antigenski test bo veljaven le še 24 ur (po celotni državi, do sedaj je to veljalo že za mesto Dunaj)
  • Obvezno nošenje FFP2 mask, kjer je bilo do sedaj dovoljeno nošenje običajnih kirurških ali tekstilnih mask (živilske trgovine, javni promet)
  • Priporočilo nošenja FFP2 mask tudi v ostalih trgovinskih obratih – za necepljene bo nošenje FFR« mask obvezno (naključne kontrole bo izvajala policija)
  • PCT pravilo pri prireditvah nad 25 oseb (do sedaj je veljalo nad 100 oseb)

Druga stopnja: Pri zasedenosti 15 %, kar ustreza 300 posteljam na intenzivnem oddelku, bo 7 dni po prekoračitvi meje veljalo:

  • Pravilo 2G (cepljen, prebolevnik) za nočno gastronomijo in podobno, za dogodke brez dodeljenih sedežev z več kot 500 osebami
  • HAT, ki se ga opravi doma, ne bo več veljal za 3G pravilo (PCT)

Tretja stopnja: Pri zasedenosti 20 %, kar ustreza 400 posteljam na intenzivnem oddelku, bo 7 dni po prekoračitvi veljalo:

  • Vsepovsod, kjer je veljalo pravilo 3G bo možen vstop le še po pravilu 2G (cepljen, prebolevnik) ali pa PCR test

Testi zaenkrat ostajajo še brezplačni, vendar o tem tudi že potekajo diskusije.

V sredo so pred tiskovno konferenco poročali o 2200 novo okuženih v zadnjih 24 urah. Sedem dnevna incidenca tako presega številko 128. Trenutno je 645 okuženih na bolnišničnem zdravljenju, 180 jih leži na intenzivnih oddelkih.

Vstopni pogoji v Avstrijo ostajajo nespremenjeni, so zapisali v Predstavništvu Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji.

S. B.