V Avstriji v času zaprtja javnega življenja šole ostajajo odprte

(vir: pixabay.com)

V Avstriji od 22. do 12. decembra, z izjemo Zgornje Avstrije do 17. decembra, velja zaprtje javnega življenja. Šole so iz tega izvzete. Pouk ob obvezni nošnji zaščitne maske in obveznem testiranju na okužbo z novim koronavirusom poteka po urniku. Pouka na daljavo v organizirani obliki na avstrijskih šolah tokrat ni.

Kdor se šolanja ne želi udeležiti, potrebuje opravičilo staršev. Končna odločitev je tako v njihovih rokah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prvi dan zaprtja javnega življenja je bilo v avstrijskih šolah po prvih podatkih prisotnih pri pouku v učilnicah približno 75 odstotkov učencev. V sedmih zveznih deželah so bile po podatkih avstrijskega ministrstva za izobraževanje prisotne tri četrtine otrok in dijakov. V Zgornji Avstriji in na Solnograškem, kjer so epidemiološke razmere trenutno najslabše, je bilo med 60 in 70 odstotkov oziroma 60 odstotkov otrok in dijakov.

V številnih avstrijskih zveznih deželah je bilo manj otrok v ljudskih šolah, medtem ko jih je bilo v srednjih šolah nadpovprečno veliko. Ob prejšnjih zaprtjih javnega življenja v Avstriji je bilo ravno obratno. Tokratna sprememba je verjetno posledica tega, da je starejšim dijakom že na voljo cepljenje proti covidu-19, še navaja APA.

Avstrijski znanstveniki in šolniki so se sicer v ločenih odprtih pismih zavzeli, da bi šole in fakultete takoj zaprli in za dva tedne prešli na izobraževanja na daljavo.

Vir: slosolar.si

S. B.