V Avstriji za necepljenje zaprtje države

V Avstriji v boju proti četrtemu valu pandemije s ponedeljkom za necepljene proti covidu-19 uvajajo zaprtje države, je po sestanku z glavarji zveznih dežel sporočil kancler Alexander Schallenberg. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kancler je dejal, da je stanje resno in da so odločitev, ki je nujna, sprejeli s težkim srcem, a je žal nujna. Poudaril je, da je v državi ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti.

“Če bo stopnja cepljenja takšna, kot je, se bomo še naprej vrteli v začaranem krogu,” je dodal. Precepljenost v Avstriji je trenutno relativno nizka, polno cepljenih je le 65 odstotkov prebivalcev, kar je že v petek Schallenberg označil kot “sramotno nizko”.

Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dostop do javnih krajev bodo od ponedeljka tako imeli le tisti, ki bodo imeli dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19, ne pa tudi tisti, ki so zgolj testirani. Kdor ni cepljen, bo lahko svoj dom zapustil le zaradi nujnih opravkov, odhoda v službo, za sprehod ali obisk zdravnika. Novi ukrepi pa ne bodo veljali za šole, kjer bo pouk ob testiranju potekal kot doslej, je zagotovil Schallenberg.

Omejitve, ki so lani veljale za vse, bodo zdaj torej veljale le za tiste, ki niso cepljeni. Splošnega “lockdowna” in s tem solidarnosti z necepljenimi pa tokrat ne bo in ga ne sme biti, je že v petek ob napovedi ukrepa poudaril avstrijski kancler. Necepljeni ne bodo preložili odgovornosti na cepljene, je dodal.

Policija načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Tisti, ki bodo kršili ukrepe, tvegajo kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1450 evrov kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Necepljeni so se že doslej soočali s strogimi omejitvami, ki so začele veljati v začetku novembra. Na delovnem mestu je veljalo pravilo 3G oziroma PCT, v javnem življenju pa pravilo 2G oziroma PC.

V Avstriji število okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh hitro narašča. Sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev se je po poročanju STA povečala na približno 815. Med necepljenimi je sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1700.

M. P.