V Avstriji zelo podobni ukrepi kot pri nas

Avstrijski kancler Sebastian Kurz (vir: zajem zaslona)

V Avstriji bodo od torka v veljavi strožji ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Ti bodo zelo podobni kot v Sloveniji. Med drugim bodo uvedli prepoved gibanja med 20. in 6. uro, kulturne ustanove in gostinski obrati bodo zaprti. Podrobnosti ukrepov je sinoči predstavil avstrijski kancler Sebastian Kurz. 

Kurz je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege.

Cilj je, da decembra začnejo s postopnim odpiranjem in polovično vrnitvijo v običajno življenje.

Od torka bo v Avstriji tako prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro. Zasebna druženja bodo omejena, dovoljeno bo druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo.

Fitnesi bodo zaprti, frizerji in kozmetični saloni bodo lahko odprti, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu.

Kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališča in kinematografi, bodo zaprti. Zaprti bodo tudi hoteli in restavracije oziroma lokali, kjer pripravljajo hrano. Omogočen pa osebni prevzem ali dostava.

Ukrepi bodo veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen.

V Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.

M. P.