ponedeljek, 22 julija, 2024
Doma Slovenija V Bruslju čaka preko 2 milijardi evrov nepovratnega denarja

V Bruslju čaka preko 2 milijardi evrov nepovratnega denarja

(vir: Twitter, SDS)

Predsednik SDS Janez Janša je v sinočnjem zelo odmevnem interjuju na Novi24TV med drugim govoril tudi o črpanju evropskih sredstev. Povedal je, da Slovenijo v Bruslju čaka več kot 2 milijardi evrov nepovratnih sredstev za investicije.

S tem bi lahko zgradili na desetine domov za ostarele, lahko bi zgradili 3. razvojno os in na desetine obvoznic. Vendar denar leži v Bruslju, ker ga Šarčeva vlada ne zna porabiti.

Za programsko obdobje 2014 do 2020 je bilo za Slovenijo izpogajanih 3,068 milijarde evrov, kar je zasluga predvsem obdobja v letu 2012 in v začetku 2013, ko je vlado vodil Janez Janša. V takratni ekipi za črpanje evropskega denarja pa je bila zelo dejavna tudi nam znana Monika Kirbiš Rojs, za katero je Janša v enem od govorov dejal, da je bila daleč najsposobnejša v tem resorju doslej v Sloveniji. Prihodnje vlade so jo nato odstavile, danes je zaposlena na občini Slovenska Bistrica in hkrati tudi direktorica RIC Slovenska Bistrica.

Slovenija pa je do konca leta 2018 počrpala vsega 24,2 odstotka dodeljenih sredstev, do konca septembra 2019 pa 26,4 odstotka, kakor je to pred dnevi povedal nesposobni in nekooperativni vladni predsednik Marjan Šarec. Slovenija se je s tem uvrstila na šesto mesto najslabših držav med 28. držav EU.

Evropska sredstva so sicer edina razvojna sredstva, ki jih ima Slovenija že nekaj let na voljo in so nepovratna, vendar vlade pod vodstvi Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca tega denarja niso sposobne in ne znajo pripeljati v Slovenijo.

M. P.