V času zaprtja vrtcev bodo starši oproščeni plačila za vrtec

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

V času zaprtja vrtcev bodo starši oproščeni plačila za vrtec. Za starše, ki jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo, lahko župani sprejmejo sklep in določijo izjemo od zaprtja vrtcev.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo, da so vrtci poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020 zaprti, predvidoma za en teden.

Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z novim virusom SARS-CoV-2. V času zaprtja vrtcev so starši otrok, ki ne bodo v vrtcu, plačila za vrtec oproščeni!

Za starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, lahko župani sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok.

Pri odločanju o izjemah morajo župani upoštevati trenutno epidemiološko stanje  v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu, prav tako pa tudi vse predvidene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Župani morajo sprejete sklepe, s katerimi določijo izjeme od splošnega zaprtja vrtcev, nemudoma posredovati na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

M. P.