V delovni nesreči umrl Davo Karničar

V delovni nesreči je včeraj na Jezerskem umrl 56-letni slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta. Karničar je umrl med podiranjem dreves na svoji posesti.

S Policijske uprave Kranj so včeraj sporočili, da okoliščine kažejo, da se je pri žaganju višje drevo prelomilo in padlo nanj. Delal je sam, našli so ga svojci.

Davo Karničar je bil alpinist, alpinistični smučar, inštruktor, gorski reševalec, učitelj, trener smučanja ter avtor knjig, predvsem pa ljubitelj gorništva in alpinizma.

Karničar je opravil več kot 1500 alpinističnih tur (klasični alpinizem, pristopi, strma smučanja), med katerimi izstopajo ne samo smučarski podvigi, temveč tudi solo ponovitve zahtevnih kopnih smeri kot priprava za psihične obremenitve ob alpinističnem smučanju.

V zadnjih letih je želel doseči osemtisočaka K2, s katerega se je (kot prvi človek na svetu) želel spustiti s smučmi, a je bil zaradi poškodbe hrbta in neprimernih razmer na gori leta 2017 primoran odpovedati projekt.

M. P.