V državi imamo dve žarišči novega koronavirusa

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. (vir: Vlada RS)

Včeraj so opravili 914 testiranj na novi koronavirus in potrdili 24 okužb. V bolnišnicah je bilo 22 obolelih, včeraj so jih sprejeli 6, dva so odpustili, ena oseba je umrla. V intenzivni enoti so trije bolniki, en na novo. V Sloveniji je skupno 238 aktivnih okužb.

Včeraj so bile nove okužbe potrjene pri osebah s stalnim prebivališčem v naslednjih občinah:

Hrastnik (6), Ljubljana (2), Trbovlje (2), Velenje (1), Kranj (1), Zagorje ob Savi (1), Pivka (1), Radovljica (1), Črenšovci (1), Postojna (1), Sveti Jurij ob Ščavnici (1), Kanal (1), Lukovica (1), Novo mesto (1), Kočevje (1) in Naklo (1).

Z ukrepi na mejah so število uvoženih primerov okužb uspeli znižati, virus pa se širi na zabavah, srečanjih,  porokah in tudi v podjetjih. Nekaj več potrjenih primerov zaznavajo tudi med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji vladni novinarski konferenci povedala, da so ob koncu tedna zaznali novo žarišče virusa, in sicer v Odrancih, kjer je zaposlena oseba virus vnesla v tamkajšnji vrtec.

Žarišče virusa še vedno vztraja v Hrastniku. Predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstva za zdravje so v rednem stiku s tamkajšnjim DOS in položaj dnevno nadzorujejo ter sprejemajo ustrezne ukrepe.

Danes so tako predstavniki obeh ministrstev v domu za starejše občane Hrastnik, javnost bo o poteku dogodkov in sprejetih ukrepih redno obveščena.

Čakš Jagrova je predstavila tudi drugo aktualno epidemiološko stanje v Sloveniji in regiji.

V tednu med 13. in 19. julijem so evidentirali 104 primere, od katerih 77 primerov izvira iz lokalnih virov, za 27 primerov vir ni znan. Uvožena vnosa sta le 2.

Slovenija v tednu med 7. in 20. julijem dosega 11,44 primerov 14-dneve koencidence, kar je še vedno nad mejo, ki nas uvršča v rumeno področje.

Največji lokalni vir okužbe ostaja Hrastnik, v katerem je od včerajšnjih 24 evidentiranih okužb 11 primerov, 10 stanovalcev DSO in 1 zaposlen. Po starostnih skupinah je bilo največ okužb potrjenih v najstarejši starostni kategoriji, pozitivnih na novi koronavirus je bilo sedem ljudi, starejših ob 85 let.

Čakš Jagrova je še povedala: “Večina širjenja je znotraj države. Zabeležimo namreč veliko število kontaktov. Prav tako predlagamo večje število karanten, med katerimi jih dejansko veliko tudi zboli. Zato je karantena naš najmočnejši ukrep preprečevanja širjenja.”

Po starosti se včeraj okuženi uvrščajo v naslednje skupine:

  • Od 15 do 24: 3
  • Od 25 do 34: 1
  • Od 35 do 44: 2
  • Od 45 do 54: 3
  • Od 55 do 64: 5
  • Od 65 do 74: 1
  • Od 75 do 85: 2
  • 85 let in več: 7

M. P.