V državnem zboru o dodatkih upokojencem in podaljšanju bonov 2020

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Državni zbor bo danes obravnaval 10 protikoronski zakon. Ta med drugim predvideva izplačilo dodatka upokojencem in številnim ostalim ranljivim skupinam ter podaljšanje veljavnosti turističnih bonov iz leta 2020 do 30. junija 2022. 

Trenutno največjo nevarnost za zakon predstavljajo LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci (prestopniki), ki zakonu iz za mnoge težko razumljivih razlogov nasprotujejo.

O čem bodo danes odločali poslanci?

V zakonu je predlog za solidarnostni dodatek za upokojence, ki prejemajo pokojnine, in sicer:

  • do 510 evrov dodatek v višini 300 evrov,
  • od 510 do 612 evrov v višini 230 evrov in
  • od 612 do 714 evrov dodatek v višini 130 evrov.

2. Solidarnostni dodatek za posebno ranljive skupine v višini 150 evrov.

3. Enkratni solidarnostni dodatek za izboljšanje socialnega položaja osebam v višini 150 evrov bodo prejele tudi osebe starejše od 65 let, ki niso prejeli dodatka kot upokojenci.

4. Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov bodo prejele tudi osebe starejše od 65 let, ki so nosilci oziroma člani kmetije brez pokojnin, invalide in vojne veterane.

5. Zakon prinaša tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.

V večini primerov gre za podobne rešitve, kot smo jih poznali že v prejšnjih zakonskih paketih. Izplačilo dodatkov je predvideno zelo kmalu po potrditvi zakona.

4. Na področju gospodarstva se podaljšuje veljavnost turističnih bonov izdanih v letu 2020 – do 30. 6. 2022. Ob tem dodajmo, da je bone za leto 2021 vlada lahko podaljšala s sklepom (in je možnost koriščenja že tudi podaljšala do 30. 6. 2022), za lanske bone pa mora biti podlaga v zakonu.

Številni danes čakajo na to odločitev, v javnosti pa je tudi veliko dezinformacij in (namerno) razširjanje lažnih informacij, da boni ne bodo podaljšani.

Predlog zakona podpirajo v koalicijskih strankah SDS, SMC (zdaj Konkretno) in NSi. Predlog podpirajo tudi poslanci SNS, DeSUS in narodnosti.

M. P.