V enotedenskem poostrenem nadzoru policisti obravnavali skoraj štiristo migrantov

Med begom je vozilo, v katerem so storilci prevažali tri državljane Bangladeša, trčilo v gospodarski objekt.

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško je od 10. septembra 2020 na območju šestih policijskih uprav, ki mejijo s Hrvaško (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor), potekal poostren nadzor državne meje.

V nadzoru, ki se je zaključil danes zjutraj, je sodelovalo skupno 2187 policistov, obravnavanih pa je bilo 397 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.

Od 397 obravnavanih oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, je bilo največ državljanov Afganistana (163), Bangladeša (80) in Pakistana (58).

Največ nedovoljenih prestopov državne meje so policisti zaznali na območju Policijske uprave Koper (201), Novo mesto (93) in Ljubljana (56).

V poostrenem nadzoru je bila zaradi tihotapljenja v devetih dogodkih odvzeta prostost desetim tujcem ter dvema državljanoma Slovenije, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika. Skupno so prevažali oziroma nudili pomoč pri nedovoljenem prehajanju državne meje 42 tujcem.

Skupno je v poostrenem nadzoru sodelovalo 2187 policistov; poleg policistov vseh šestih policijskih uprav, kjer je potekal nadzor, so sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje, letalska policijska enota, policisti Specializirane enote za nadzor prometa ter operaterji z droni.

Policisti ugotavljajo, da vse več tihotapcev nudi odpor pri prijetju, tako so v času nadzora ugotovili več takih primerov:

– 12. septembra 2020 so policisti Policijske postaje Grosuplje ustavljali vozilo italijanskih registrskih številk, ki je vozil v veliko hitrostjo. Pri begu je vzvratno trčilo v policijsko vozilo. Ker storilca nista uspela pobegniti policistom, sta kasneje ustavila svoje vozilo, ga zapustila in pričela bežati. Policista sta stekla za njima in ju ulovila. Zoper državljana Italije je podana kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika, saj sta v vozilu prevažala šest tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. V vozilu je bilo šest prebežnikov.

– V noči s 14. na 15. september 2020 so policisti na območju Policijske uprave Celje ustavljali voznika osebnega vozila znamke Volkswagen Tuareg, ki je vozil z veliko hitrostjo proti Ljubljani. Med ustavljanjem je voznik namerno poškodoval dve službeni vozili policije. Med begom so iz vozila neznanci odvrgli več stvari, med vožnjo pri veliki hitrosti pa iz vozila celo tiščali otroke. Pri pregledu okolice je bilo ugotovljeno, da so iz vozila odvrgli dokumente trinajstih državljanov Iraka, ki so na Hrvaškem zaprosili za mednarodno zaščito, od tega je bilo sedem otrok.

– Na območju Ilirske Bistrice so policisti 17. septembra 2020 ustavljali voznika osebnega vozila znamke Jaguar, ki na znake policistov ni reagiral ter je poskušal pobegniti s pospeševanjem hitrosti. Pri vožnji je trčil v gospodarski objekt ter skupaj s sopotnikom pobegnil iz vozila. V prtljažnem prostoru vozila so policisti našli tri državljane Bangladeša, ki so tistega dne v zgodnjih jutranjih urah na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

Na območju Policijske postaje Grosuplje so policisti ustavili vozilo, v katerem sta državljana Italije prevažala pet državljanov Bangladeša in enega državljana Pakistana.

V zadnjih letih porast migracij

Policija v zadnjih letih beleži izrazit trend rasti nedovoljenih migracij. V obdobju od 1. januarja do 15. septembra 2020 je bilo obravnavanih 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju smo obravnavali 10.906, leta 2018 6.424, leta 2017 pa 1.232 nedovoljenih prehodov državne meje.

V letošnjem letu prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana. V primerjavi z lanskim letom je največja rast zaznana med državljani Maroka, in sicer za 162 odstotkov.

Med najbolj obremenjenimi ostajajo policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper

Policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper ostajajo najbolj obremenjene z nedovoljenimi prehodi državne meje, vsaka z več kot 3.000 obravnavanimi osebami v letošnjem letu.

Policija svoje ukrepe prilagaja načinom storitve nedovoljen prehodov državne meje na podlagi analiz tveganja tako za območje Slovenije kot tudi širše regije. Zaradi navedenega tudi ves čas poostreno nadzira celotno državno mejo s Hrvaško.

Vir: policija.si/

A. M.