V juniju je bilo iz tujine v Slovenijo vnesenih 44 okužb

Jelko Kacin, uradni govore Vlada RS za Covid-19

V Sloveniji je trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, veseljačenj brez fizične distance. Zato se je vlada odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti, in to s 500 na 50.

Za organizirane in prijavljene prireditve, kjer bo Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal soglasje, pa bo ohranjena možnost druženja do 500 ljudi.

Po navedbah Jelka Kacina, uradnega govorca Vlade RS za Covid-19, so organizirane prireditve tiste, ki imajo sedežni red, s katerim bodo omogočili fizično razdaljo med udeleženci, ter imajo redarsko službo in podobno.

O tem, kaj omejitev pomeni za organizacijo porok, pa je Kacin dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin, tudi staršev in starih staršev. Pri tem je kot primer osebe iz rizične skupine pokazal tudi nase.

“Poroka z okužbo zagotovo ni najboljši spomin,” je dejal.

Za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji je treba po Kacinovih besedah tudi povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. “Ta je absolutno nezadostna,” je ocenil. Ministrstvo za notranje zadeve je zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Tako se sedaj ne more zgoditi, da bi se inšpektor znašel v situaciji, ko ne bi imel podpore policije. Za takšno podporo policije inšpektorjem dodatna zakonska podlaga ni potrebna.

Po uradnih podatkih smo v Sloveniji v juniju do danes zabeležili 44 vnosov okužb iz tujine – od tega:

  • 16 iz Srbije,
  • 15 iz BiH,
  • 6 s Kosova ter
  • po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

M. P.